Risico+phytophthora+door+warm+en+nat+weer
Nieuws
© Haijo Dodde

Risico phytophthora door warm en nat weer

Het risico op infectie van aardappelen door phytophthora is deze week hoog. Met vochtig en warm weer is dat geen verrassing.

Phytophthora houdt van vocht en warmte. Het risico is daardoor niet elke dag in het hele land gelijk, maar vanaf midden deze week moeten telers zeker alert zijn en op tijd met de veldspuit op pad gaan.

Het hele proces van kieming tot verspreiding van nieuwe phytophthora-sporen en -aantastingen kan zich bij vochtig weer binnen vier dagen afspelen. Als de omstandigheden optimaal zijn voor de ziekte kan dit een veld aardappelen binnen twee tot drie weken verwoesten.


Opkomende klonen

Bij phytophthora moeten telers er rekening mee houden dat de opkomende klonen EU-37, EU-36 en EU-41 hun gezamenlijke Europese populatie hebben verhoogd naar 40 procent in 2019. Het aandeel van de drie nieuwe klonen was in 2016 nog 10 procent.

Toen waren de meest voorkomende klonen de EU-13 (Blauw 13), EU-6 en EU-1 met een gezamenlijk aandeel van 60 procent. De nieuwe phytophthora-klonen zijn agressiever. Telers moeten er rekening mee houden dat deze klonen minder gevoelig zijn voor (lage doseringen) fungiciden. Kalenderspuiten kan met de nieuwe klonen minder effectief zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  12° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
Meer weer