Boer vraagt meer resistentie en robuuste aardappelrassen

De aardappelhandelshuizen zien de ontwikkeling naar betere resistenties in aardappelrassen als een doorlopend proces.

Boer+vraagt+meer+resistentie+en+robuuste+aardappelrassen
© Nieuwe Oogst

'In ons veredelingsprogramma zetten wij standaard in op sterke aardappelrassen', stelt Jacob Eising van Den Hartigh. Vorige week tijdens de rassenshow van het handelshuis in Emmeloord vroeg hij onder meer aandacht voor de relatief nieuwe rassen Connect en Taisiya.

Connect is zowel in het loof als in de knol sterk op phytophthora. Dit ras is met name vanwege de oogstzekerheid geschikt voor de biologische teelt. Taisiya is net als Connect een middenvroeg consumptieras met een hoge opbrengst. Ook dit ras is behoorlijk sterk op phytophthora en dat in combinatie met resistentie tegen aardappelmoeheid (AM).

'Naast resistentie heeft de praktijk behoefte aan robuuste en stressbestendige aardappelen', weet Eising. 'Kijkend naar de huidige mechanisatie en de problemen met de bodemstructuur dan is de conclusie dat aardappelen tegen een stootje moeten kunnen. En na dit groeiseizoen zal ook de vraag naar aardappelen die goed vormvast blijven zeker toenemen.'

Aardappelmoeheid

The Potato Company (TPC) legt in het veredelingsprogramma allang niet meer alleen de focus op hoge opbrengsten, vertelt directeur Gaby Stet. 'In ons assortiment hebben we een aantal rassen met een brede resistentie tegen aardappelmoeheid. Dat is een algemeen probleem in de aardappelteelt waartegen nauwelijks meer bestrijding mogelijk is.'

Stet noemt als voorbeelden de rassen Monte Carlo en Toronto. Beide rassen zijn multiresistent tegen aardappelmoeheid. Monte Carlo is met name geschikt voor de exportmarkt. Toronto is naast verse consumptie ook te gebruiken voor de verwerking tot frites. Dit ras is ook resistent tegen wratziekte.

Sneller doorschuiven

Voor handelshuis Semagri Holland in Lelystad is pootgoed voor de zetmeelteelt een belangrijk segment. Vertegenwoordiger Dirk van Dijken vertelt dat zetmeeltelers steeds gemakkelijker kiezen voor nieuwe rassen als er een beter aanbod is. 'Het doorschuiven van rassen gaat sneller en dat heeft alles te maken met de ontwikkeling van AM-resistentie en een betere resistentie tegen wratziekte.'

Van Dijken noemt Saprodi, Sarion en Supporter als sterke rassen uit het assortiment van Semagri. 'Deze rassen combineren een brede AM-resistentie met een lage relatieve vatbaarheid. Verder zijn ze sterk op verschillende fysio's van wratziekte. Ook de zetmeeleigenschappen zijn uitstekend. Bij het ras Sarion bijvoorbeeld hebben we dit jaar op een proefveld een zetmeelgehalte gemeten van maar liefst 29,1 procent.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer