Regeling+bestrijding+wratziekte+gewijzigd
Nieuws
© NVWA

Regeling bestrijding wratziekte gewijzigd

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft op 9 juli de Regeling bestrijding schadelijke organismen gewijzigd in verband met uitbreiding van toegelaten aardappelrassen.

In de Regeling bestrijding schadelijke organismen zijn wratziektepreventiegebieden aangewezen.

In deze gebieden mogen geen aardappelen worden geteeld tenzij zij behoren tot een ras dat wordt genoemd in de bijlage in de regeling.

Aardappelrassen

Daarnaast mogen telers in het zetmeelaardappeltelend gebied geen rassen voor eigen gebruik vermeerderen ten behoeve van de zetmeelproductie tenzij zij behoren tot een ras, genoemd in een bijlage regeling.

Jaarlijks worden deze bijlagen geactualiseerd. De actualisering betreft het opnemen, vervallen of wijzigen van aardappelrassen of het aanpassen van de cijfers van een aantal rassen.

Verspreiding

Wratziekte is bedreigend voor de aardappelteelt en de teelt van voortkwekingsmateriaal, zoals bloembollen, bomen en vaste planten. Percelen die besmet zijn, blijven dit lange tijd en vanuit deze percelen kan verdere verspreiding optreden.

Op grond van de Plantenziektenwet legt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maatregelen op als er een besmetting wordt vastgesteld.

Op een besmet perceel mogen in principe 20 jaar geen aardappelen worden geteeld en is ook de teelt van voortkwekingsmateriaal minimaal 5 jaar verboden.

Bufferzone

Verder gelden er maatregelen in een bufferzone rondom de besmetting. Op de bufferzone mogen wel aardappelen worden geteeld, maar moeten de rassen volledig resistent zijn.

De wijziging is in de Staatscourant gepubliceerd. De bijlagen met rassen zijn in deze publicatie te vinden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer