Gedeputeerde+wil+inbreng+LLTB+in+omgevingsvisie
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Gedeputeerde wil inbreng LLTB in omgevingsvisie

Op uitnodiging van de LLTB heeft de Limburgse gedeputeerde Andy Dritty (Lokaal Limburg) vorige week donderdag het akkerbouwbedrijf van de familie Huls in Libeek bezocht. Aanleiding voor het bedrijfsbezoek was de LLTB-zienswijze op de provinciale omgevingsvisie (Povi).

Daarnaast vormde het bezoek aan het bedrijf van familie Huls een goede gelegenheid voor Dritty om kennis te maken met de uitdagingen waar de land- en tuinbouw voor staat. Michel Huls, de vierde generatie op de monumentale hoeve in Libeek, gaf aan hoe hij op een duurzame manier zijn bedrijf runt.

Als akkerbouwer op een familiebedrijf heeft Huls er alle belang bij zijn gronden duurzaam te beheren, zodat hijzelf en de toekomstige generaties de gronden kunnen blijven gebruiken. De veelgebruikte termen natuurinclusieve landbouw en kringlooplandbouw zijn volgens Huls hierbij een middel en geen doel op zich.


Restgebied

LLTB-bestuurslid Thijs Rompelberg benadrukte tijdens het bedrijfsbezoek dat het buitengebied niet als een restgebied moet worden gezien voor maatschappelijke opgaven. Er moet een goede afweging worden gemaakt tussen land- en tuinbouw en andere functies, geeft hij aan. 'Dat agrarisch ondernemers een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappelijke opgaven is helder, maar dan zal hier wel een verdienmodel voor moeten zijn.'

De belangenbehartigingsorganisatie pleitte ook voor bedrijfsontwikkeling en duidelijkheid bij Dritty, bijvoorbeeld over de mogelijkheden voor land- en tuinbouw in de groenblauwe mantel.
'Uit het aantal reacties dat was binnengekomen op de Povi, blijkt de grote betrokkenheid van onze partners en burgers. Betrokkenheid die tijdens het hele participatieproces zichtbaar was', stelt Dritty.

'De provincie bekijkt alle opmerkingen en vragen momenteel zorgvuldig, om het beleid in de omgevingsvisie voor iedereen zo helder mogelijk te formuleren', laat de Limburgse gedeputeerde weten. Ook gaf Dritty aan graag inbreng van de LLTB te ontvangen over de op te stellen Povi. En hij zegt dat hij de belangenbehartiger wil betrekken bij het vervolg.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer