Stimuland%2Ddirecteur%3A+%27Blinde+vlek+Randstad+zichtbaar+in+Novi%27
Nieuws
© Stimuland

Stimuland-directeur: 'Blinde vlek Randstad zichtbaar in Novi'

De blinde vlek die de Randstad voor de rest van Nederland heeft, is goed zichtbaar in de Nationale Omgevingsvisie (Novi) van minister Kajsa Ollongren van D66. Dat stelt directeur Ingrid Jansen van Stichting Stimuland in een open brief.

Jansen roept de minister in de brief op om bij de uitwerking kritisch te zijn op de selectie van gebieden en scherp te zijn op de verbinding tussen stad en platteland. Met de wijze waarop de Novi nu is ingericht, zal de kloof tussen grootstedelijke en landelijke gebieden alleen maar toenemen, vreest ze.

'Waar ik me de meeste zorgen om maak als ik de Novi doorneem, is de ruimte. Als alle groeiplannen zo blijven zoals ze nu zijn bedacht, is meer ruimte nodig. Ruimte die er eigenlijk niet is. Want nu al wordt elk stukje van Nederland gebruikt. Er zullen dus keuzes moeten worden gemaakt', schrijft Jansen.

'Het kabinet heeft forse doelen gesteld op het gebied van woningbouw, klimaatdoelen en verduurzaming van de landbouw. Maar alle nieuwe woningen, wegen, windmolens, zonneweides en waterbekkens kosten geld en ruimte', vervolgt de Stimuland-directeur.


Hoewel de verschillen tussen grootstedelijke en landelijke gebieden in Nederland nog niet zo groot zijn als in landen zoals de VS, het VK, Frankrijk en Duitsland, nemen ze volgens Jansen wel toe. 'Er zijn tegenstellingen tussen kiezers in 'kosmopolitische' gebieden en kiezers in rurale streken. Inwoners van de gebieden aan de rand van Nederland voelen zich en worden minder goed vertegenwoordigd in de politiek.'

Dat gaat om veel mensen: 3 miljoen Nederlanders wonen in een krimpgebied, stelt Jansen. 'Een kleine groep hoogopgeleide, grotendeels in de Randstad wonende mensen zet de toon op economisch, politiek en cultureel vlak. Dat is problematisch als die kleine groep niet doorheeft dat er meer is dan het eigen leefgebied.'

De Nationale Omgevingsvisie voorziet in het werkgebied van Stimuland in maatregelen in Groningen, Zwolle en Nijmegen op het gebied van grootschalige woningbouw en bereikbaarheid. 'Met de Novi lijkt Den Haag weer de keuze te maken voor de grootstedelijke gebieden. Maar Noordoost-Nederland is meer dan Groningen, Zwolle en Nijmegen en juist dit deel van Nederland staat niet heel hoog op het lijstje van Ollongren. De blinde vlek van de Randstad voor de rest van Nederland is weer zichtbaar geworden in het nieuwe beleid', aldus Jansen.


Toekomstbestendig landelijk gebied

Volgens de Stimuland-directeur is het in de plannen die er liggen onduidelijk waar het kabinet wil werken aan een toekomstbestendig landelijk gebied, waar het prettig wonen, werken en recreëren is. 'Ondanks de goede intenties van het Rijk om zich te richten op het potentieel van heel Nederland, wordt hier slechts beperkt invulling aan gegeven.'

Jansen concludeert dat het Rijk de Novi in nauw samenspel zal moeten uitvoeren met de steden en het platteland. 'Waarbij de belangen van de inwoners in deze gebieden leidend zullen moeten zijn. Alleen dan wordt recht gedaan aan het buitengebied.'

Stimuland is een onafhankelijke, zelfstandige stichting die zich hard maakt voor een vitaal platteland in Oost-Nederland. Directeur Ingrid Jansen was eerder directeur van de POV.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer