Aardwarmteproject+Polanen+stap+dichterbij
Nieuws
© Warmtecoöperatie Polanen

Aardwarmteproject Polanen stap dichterbij

Met het ondertekenen van het warmteleveringscontract door vier bestuursleden van Warmtecoöperatie Polanen is een belangrijke stap gezet voor aardwarmteproject Polanen.

Partijen werken in het project samen aan de realisatie van duurzame warmte in het gebied Monster. De bestuursleden van de Warmtecoöperatie Polanen (Kwekerij van Niel, Koppert Cress, H en P.H. van der Knaap en Van de Ende Rozen) werken ondertussen drie jaar samen met Energie Transitie Partners om het project voor elkaar te krijgen.

De telers uit Monster zijn de eerste deelnemers die zich met het ondertekenen van de overeenkomst voor vijftien jaar verbinden aan dit duurzame aardwarmteproject. Nu zijn de glastuinbouwondernemers in het gebied aan zet om te kijken of aardwarmte bij hun bedrijf past en ook om op korte termijn de overeenkomst te ondertekenen. Alleen zo kan het aardwarmteproject binnen de gestelde deadline van de subsidie duurzame energie (SDE+) gerealiseerd worden.


Overstappen op duurzame energiebron

Met de beoogde realisatie van Aardwarmte Polanen zijn de glastuinbouwondernemers in staat om van aardgas straks over te stappen op een duurzame energiebron: aardwarmte. Maar ook om een groot warmtesysteem te realiseren: Warmtesysteem Westland.

Warmtecoöperatie Polanen is een samenwerking van kwekers die de noodzaak van verduurzaming onderschrijven en hier de schouders onder willen zetten. Met lokale aardwarmte en een toekomstgericht warmtenet (Warmtesysteem Westland) hebben zij meer flexibiliteit om nu en in de toekomst optimaal de energiebehoefte voor hun teelt in te vullen. Samen kiezen de aangesloten glastuinbouwondernemers ervoor de ontwikkeling en verduurzaming in het gebied vorm te geven.


Lokaal verduurzamen

Ivan van Niel van Kwekerij van Niel uit Monster benadrukt het belang om lokaal te verduurzamen. 'Alle bedrijven hebben we nodig om het project rond te kunnen rekenen. Ons gebied wordt behoorlijk groot. Tegen iedereen die denkt, 'misschien komt die pijp bij mij langs', wil ik zeggen: ga het gesprek aan, want er is meer mogelijk dan je denkt.''Voorheen was aardwarmte alleen zinvol voor grote bedrijven die enorm veel warmte nodig hebben. Samen met de warmtecoöperatie is een aanbod ontwikkeld dat aantrekkelijk is voor de grootverbruikers, maar ook voor de kleinere (ketelgas) bedrijven.'


Warmtevraag

Het is een laagdrempelig model waaraan iedereen met een warmtevraag kan meedoen. 'De ondertekening van deze warmteleveringscontracten zijn een belangrijke stap in de duurzame toekomst van het Westland', zegt directeur Marco van Soerland van Energie Transitie Partners.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer