Aardwarmteproject Trias Westland in bedrijf

Miljoenen tomaten, paprika's, chrysanten en ficussen in het Westland groeien dankzij duurzame aardwarmte van Trias Westland. De aardwarmtebron is sinds 15 juli in bedrijf.

Aardwarmteproject+Trias+Westland+in+bedrijf
© Eigen Foto

Trias Westland wint de warmte uit de Onder-Krijtlaag op 2,3 kilometer diepte en levert het aan 26 glastuinders in de omgeving. Het gebruik van aardwarmte levert een forse verduurzaming op. De warmte uit deze bron is goed voor ongeveer 20 MWth. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van 15.000 tot 20.000 huishoudens per jaar.


Vorige week zijn de werkzaamheden aan de injectieput afgerond. Na het schieten van nieuwe aanvullende perforaties op 2,3 kilometer diepte is de injectieput grondig schoongespoeld met behulp van een tijdelijke pomp. Daarna zijn injectietesten uitgevoerd met formatiewater uit de productieput via de geothermie installatie die klaar stond voor gebruik.

Afkoelen

De productie verloopt inmiddels stabiel. Via een warmtenet krijgen de aangesloten deelnemers duurzame warmte geleverd. Dankzij de inspanning van de aangesloten glastuinbouwondernemers gaat het afkoelen boven verwachting goed.

'Een goede uitkoeling van het geproduceerde water is belangrijk voor een optimale benutting van de bron. Het is erg mooi om te zien dat er veel interactie is tussen de deelnemers en ons team om de retourtemperatuur zo laag mogelijk uit te laten komen', zegt directeur Marco van Soerland van Trias Westland.

Aardgasvrij

Aardwarmte biedt een duurzaam alternatief voor het gebruik van aardgas en mogelijkheden op weg naar een aardgasvrije energievoorziening in het Westland. Aandeelhouders Capturam, HVC en Royal FloraHolland zien na dit resultaat voldoende mogelijkheden voor het realiseren van een tweede aardwarmtedoublet.

Trias Westland is een geothermiebedrijf van en voor de ondernemers in de Westlandse glastuinbouw. In november 2017 zijn de boringen van de productie- en injectieput gestart, in mei 2018 de aanleg van het warmtenet en nu gaat de aardwarmtebron in bedrijf. Met een onderzoeksboring op 4 kilometer diepte en een geothermieproject op 2,3 kilometer is Trias Westland volgens de betrokkenen een uniek aardwarmteproject.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer