Weer+thuis+na+lockdown+in+Nieuw%2DZeeland
Column
© Jacomien Voorhorst

Weer thuis na lockdown in Nieuw-Zeeland

We zijn weer geland. Letterlijk en figuurlijk. We kwamen donderdag 9 april aan op een leeg Schiphol via een repatriëringsvlucht vanuit Auckland via Kuala Lumpur. In een volgepakt vliegtuig. Van anderhalve meter afstand houden was geen sprake.

Ook was er geen gezondheidscheck en er werd geen advies gegeven over de verplichting om thuis veertien dagen in quarantaine te gaan. Bijzonder.

Aan de andere kant: iedereen in dit vliegtuig had minstens veertien dagen Nieuw-Zeelandse lockdown achter de rug. En die is erg strikt in vergelijking met Nederland. Dus de kans dat we daar corona hebben opgelopen is redelijk klein.

Goede vervanger is goud waard

Voor de zekerheid blijven we voorlopig thuis. Genoeg werk te doen, ook al ligt het bedrijf er goed bij. De koeien zien er prima uit, de melkproductie is mooi op peil. Tijdens onze afwezigheid zijn er acht kalfjes geboren, alles is zonder problemen verlopen. Heel fijn, een goede vervanger voor je bedrijf is goud waard.

We zitten weer in hetzelfde schuitje als al onze collega's

Jacomien Voorhorst, boerin en redacteur veehouderij bij Nieuwe Oogst

Alle afrasteringen zijn inmiddels geplaatst en de koeien lopen alweer een aantal dagen buiten.

Op onze weidevogelpercelen zijn de waterpompjes geplaatst, het plasdrasgedeelte staat al mooi onder water. Voor de vogels is dat ook nodig. Toen we begin maart vertrokken, waren deze percelen grasland nog kletsnat. Je kon er met geen mogelijkheid met een trekker op. Nu zijn ze droog. Van een dik pak gras is hier voorlopig geen sprake. Daarvoor moet er eerst regen komen.

Verder zijn de voorbereidingen voor het zaaien van de mais in gang gezet, komt de klauwbekapper volgende week langs en zijn de koeien gescand op drachtigheid. We zitten weer in het ritme van ons boerderijleven. Mooi dat het op dat vlak weer zijn gewone gangetje gaat.

Onzekerheid over melkprijzen

Corona is een ander geval. Het is nog even wennen aan de Nederlandse lockdown, wat kan hier wel en wat kan hier niet? Daarbij komt de onzekerheid over wat deze periode ons gaat brengen, ook ten aanzien van de melkprijzen.

Wat dat betreft zitten we weer in hetzelfde schuitje als al onze collega’s. We zijn dus ook weer figuurlijk geland.

Weer

 • Maandag
  15° / 4°
  30 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
Meer weer