Vlaamse+tuinder+wat+optimistischer+gestemd
Nieuws
© Willem Paterik

Vlaamse tuinder wat optimistischer gestemd

Vlaamse tuinders zijn optimistischer gestemd dan een half jaar geleden. Dat blijkt uit De Vlaamse landbouwconjuctuurindex najaar 2020 van het departement Landbouw en Visserij.

De index voor de vollegrondsgroenteteelt klom van 72 naar 79. Dat heeft vooral te maken met de marktsituatie van de voorbije zes maanden. Vlaamse vollegrondsgroentetelers zijn wat pessimistischer over de toekomst: 44 procent denkt dat de prijzen het komende half jaar dalen. Bijna een op de drie telers verwacht een krimp in de productie, terwijl twee derde het houdt op een status quo.

Fruittelers in Vlaanderen voorzien betere prijzen voor hun producten. Dat is de belangrijkste reden waarom de index voor deze sector stijgt van 85 naar 92. Vooral de hardfruitsector is te spreken over het komende seizoen.

Na een korte terugval door de lockdown is de consumptie van lokaal fruit snel gestegen. Hierdoor konden de voorraden van het afgelopen seizoen vlot worden geruimd, waardoor in de herfst is aangevangen met een volledig vers aanbod. Seizoen 2019-2020 sloot af met prijzen boven het meerjarige gemiddelde.


Hogere prijzen

De index voor sierteelt onder glas is van 71 naar 86 gestegen. Dit is vooral te danken aan positieve toekomstverwachtingen onder de siertelers, schrijft het departement. De helft van de siertelers voorziet gelijkblijvende prijzen, terwijl een op de drie hogere betalingen verwacht. De Vlaamse sierteeltproductie zal de komende tijd zeker niet inzakken, is de inschatting van de telers.

Alleen de kwekers van groenten onder glas zijn pessimistisch gestemd. Hun index zakt van 88 naar 74. Vier op de tien Vlaamse glastuinders met groenten denken dat de prijs voor hun producten gaat dalen. Driekwart voorziet een gelijkblijvend of dalende productie.


Sla, tomaten en komkommer

De prijzen voor sla, tomaat en komkommer waren in de zomerperiode vrij zwak, melden de glasgroentetelers. De producten die naar de horeca gaan, maar ook tomaat en komkommer, kenden een stilstand in de afzet en deze kwam maar matig na de heropening van de horeca weer op gang.

Het departement heeft de enquête voor de 28ste keer gehouden. Dit gebeurde in september. De landbouwconjunctuurindex loopt sinds 2007.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer