Horecamensen, schipper en theaterbouwer helpen bij kooloogst

Mensen uit de horeca, een schipper en een theaterbouwer hebben kool geoogst bij biologisch akkerbouwer Gert Noordhoff in Bellingwolde. 'Deze mensen hebben nu geen werk vanwege corona. Sommigen studeren nog. Zij kunnen het geld heel goed gebruiken.'

Horecamensen%2C+schipper+en+theaterbouwer+helpen+bij+kooloogst
© Huisman Media

Via Twitter en Facebook riep Noordhoff mensen op om bij hem rode- en wittekool te oogsten. Ook belde hij met bevriende eigenaren van horecazaken. Dat leverde hem dertien arbeidskrachten op, voornamelijk uit de stad Groningen. Hoewel het personeel weinig of geen ervaring in de landbouw had, is het de akkerbouwer goed bevallen om met mensen van buiten de agrarische sector te werken.

'Na verloop van tijd kregen ze er slag in. En ze werkten behoorlijk door. Natuurlijk waren ze rond 16 uur moe, maar dat is ook niet gek. Een vechtsporter wilde nog wel door. Hij had een goede conditie', zegt de Groningse boer.


Whiskey drinken op de boot

Noordhoff vindt de gesprekken die er op het land werden gevoerd waardevol. 'Door corona zitten we een beetje in onze eigen bubbel. Dan is het goed om ook andere verhalen te horen. Mijn vader praatte met de schipper, een anarchist. Ze hadden het erover hoe de wereld er volgens hen uitzag. Wanneer het weer kan, gaat hij bij deze man whiskey drinken op zijn boot.'Voor de akkerbouwer smaakt het werken met personeel van buiten de landbouw naar meer. 'Je krijgt je werk gedaan met heel andere mensen. Sommigen van hen kan ik zo weer bellen, voor het schoffelen bijvoorbeeld. Dat ga ik zeker doen.'


Tweede jaar kool

Noordhoff teelt voor het tweede jaar kool. 'Het is een mooi gewas om op kleigrond te telen. Vorig jaar hebben we in etappes geoogst, dus toen konden we het aan met twee of drie man. Om minder last van spoorvorming te krijgen op de kleigrond, besloten we dit jaar alles in één keer eraf te halen. Alles kan meteen in de koeling. Dat is voor de afnemer, biologische telerscoöperatie Nautilus Organic, ook makkelijker.'


De akkerbouwer past strokenteelt toe in de kool. Waar hij vorig jaar de kolen nog op 75 centimeter rijafstand plantte, deed hij dat dit jaar op 50 centimeter. 'Bij een kleiner rijafstand krijg je een mooie compacte kool. Daar vraagt de consument om.'


Goed doel

De kolen die te klein zijn voor de markt, heeft Noordhoff laten liggen. 'Deze kolen worden morgen meegenomen door een paar mensen die er zuurkool van gaan maken en dat verkopen voor een goed doel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer