Koolzaad krijgt betere perspectieven in Nederland

Met het beschikbaar komen van de allernieuwste rassengenetica bij winterkoolzaad wordt het rendement stukken interessanter en kan het akkerbouwsaldo in rotaties met veel granen wel 10 procent omhoog.

Koolzaad+krijgt+betere+perspectieven+in+Nederland
© Han Reindsen

Dat concludeert zaaizaad- en veredelingsbedrijf Limagrain op basis van rassenonderzoek winterkoolzaad op SPNA-proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta. De rassen Ambassador en Aurelia hebben het in de rassenproef in Noordoost-Groningen goed gedaan.


Ambassador kwam op een opbrengst van 5,234 ton per hectare (relatieve opbrengst 114). Met 5,177 ton per hectare deed Aurelia het bijna net zo goed (relatieve opbrengst 113). 'Met hun meeropbrengst van maar liefst 1 ton per hectare is de spreiding in productiviteit binnen het onderzoek opgelopen tot maar liefst 23 procent', stelt Limagrain. 'Winterkoolzaad is een relatief kleine teelt in Nederland, maar wel één met perspectief.'


Vergelingsvirus

Volgens productmanager Martijn van Overveld van Limagrain ligt een aantal belangrijke innovaties ten grondslag aan het hoge opbrengstpotentieel van LG's nieuwste rassengeneratie. Dat is om te beginnen de genetische resistentie tegen het vergelingsvirus of Turnip Yellows Virus (TuYV) dat is ingekruist.

Van Overveld: 'In tegenstelling tot de grote koolzaadlanden lijkt vergeling in Nederland nog geen noemenswaardig issue, maar schijn bedriegt. De symptomen worden namelijk moeilijk herkend, waardoor het een verborgen probleem is in menig koolzaadperceel.'

In het SPNA-onderzoek zijn tijdens het seizoen alle rassen behalve Tempo getest op de aanwezigheid van het vergelingsvirus en het bleek alom aanwezig. 'Vergelingsvirus kan tot tientallen procenten opbrengstderving leiden en dan kan die resistentie net het verschil maken tussen een ton meer of minder zaad per hectare', zegt Van Overveld.


Selectieprogramma

Een tweede noviteit is N-flex, een selectieprogramma waarbij de stikstofefficiëntie leidend is. Van Overveld: 'Onze nieuwe rassen produceren bij gelijke stikstofbemesting meer of hetzelfde bij een lagere gift. Het is maar hoe je het benadert. Niet-benutte gebruiksruimte kan dus eventueel worden ingezet voor andere teelten. Tot slot dragen ook de verder doorontwikkelde phomaresistentie en verbeterde hauwvastheid aan de productiviteit bij.'

Koolzaad is een uitstekend tussengewas in rotaties met overwegend tarwe. Het laat veel organische stof en een betere lucht- en waterhuishouding na voor de volgvrucht wintertarwe. Ten opzichte van tarwe-op-tarwe ligt de opbrengst van wintertarwe na koolzaad maar liefst 10 procent hoger, blijkt uit berekeningen van Limagrain.


Financieel voordeel

'Als we de rendementsverhoging in een driejarige rotatie bij inzet van Ambassador of Aurelia doorrekenen, komen we op een extra winst van 365 euro per hectare bij koolzaad in het bouwplan', zegt Van Overveld. 'Dat is dus ook een financiële plus van 10 procent. Het voordeel kan nog veel verder oplopen als je ook de goede mogelijkheden voor duistbestrijding meeneemt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 9°
  80 %
 • Woensdag
  13° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  70 %
Meer weer