Europese+productie+oliezaden+stijgt+licht
Nieuws
© Han Reindsen

Europese productie oliezaden stijgt licht

De oogst van oliezaden in de Europese Unie (EU) valt dit jaar 3 procent groter uit dan vorig jaar, meldt de Europese Commissie.

Brussel verwacht een productie van 29 miljoen ton, een hoeveelheid die nog wel onder het meerjarig gemiddelde blijft. De voorgaande twee jaren daalde de productie.

De stijging is vooral merkbaar bij zonnebloempitten. Het areaal met zonnebloemen is met 2 procent uitgebreid en de opbrengsten liggen naar schatting 6 procent hoger dan in het voorgaande jaar. De Europese Commissie voorspelt een recordoogst die 8 procent boven het niveau van 2019 uitkomt. De zonnebloementeelt heeft geprofiteerd van gunstige zaaiomstandigheden.


Koolzaad het grootst

Wat volume betreft is de zonnebloem het op een na belangrijkste oliezaadgewas in de EU. Koolzaad is de grootste teelt. Met 15,4 miljoen ton ligt de oogst van dit gewas op een vergelijkbaar niveau als in 2019. Het areaal was dit jaar iets groter, maar de gemiddelde opbrengst per hectare bleef achter bij vorig jaar.


Brussel voorziet voor dit jaar een gelijkblijvende productie van sojabonen. De oogst komt uit op ongeveer 2,7 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer