Ctgb+publiceert+gewijzigde+RUB%2Dlijst
Nieuws
© Twan Wiermans

Ctgb publiceert gewijzigde RUB-lijst

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft de gewijzigde lijst Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB) gepubliceerd in de Staatscourant.

De oorspronkelijke RUB-lijst bevatte middelen die zonder beoordeling op de markt waren gekomen. Er loopt een project om de middelen van deze lijst onder de Europese regelgeving te brengen.


Na twee jaar hebben aanvragers nu voor 16 van de 57 RUB-middelen dossiers ter beoordeling ingediend. De dossiers worden beoordeeld door het Ctgb of wachten op een beoordeling door een andere lidstaat. Deze middelen blijven op de RUB-lijst staan, totdat de beoordeling van het dossier is afgerond en mogen in de tussenliggende periode worden gebruikt.

Niet alle bedrijven die in eerste instantie interesse toonden, zijn erin geslaagd om een dossier samen te stellen. Enkele bedrijven zagen er om bedrijfseconomische redenen van af. Deze bedrijven en toepassingen verliezen nu hun RUB-status, maar krijgen nog wel een aflevertermijn tot 1 oktober 2020 en een opgebruiktermijn tot 1 januari 2021.


Desinfectie

'Melk' staat ook nog op de gepubliceerde lijst voor desinfectie van snoeimessen. Naar verwachting wordt melk binnenkort toegelaten als basisstof. Dan gaat het middel van de RUB-lijst af. Het mag dan in heel Europa voor deze toepassing worden gebruikt.


In april 2018 publiceerde het Ctgb op de website een lijst met 57 RUB-middelen en hun toepassingen. In totaal deden 24 bedrijven en organisaties een aanmelding binnen het project. Het eindresultaat was een aangepaste RUB-lijst waarbij de toepassing per aanvrager en per middel is gespecificeerd. Deze gewijzigde RUB lijst is in de Staatscourant van 20 juni 2018 gepubliceerd.

Weer

 • Dinsdag
  15° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 6°
  20 %
Meer weer