Boerenzoon brouwt in coronatijd meer speciaalbier

Theo Hogendoorn uit Dronten, zoon van een melkveehouder, heeft de bierbrouwerij Artemis in de voormalige aardappelbewaring van zijn schoonouders vergroot van 400 liter naar zo'n 4.000 liter per maand. Ondanks twee lockdowns in de horeca gaat het goed.

Boerenzoon+brouwt+in+coronatijd+meer+speciaalbier
© Han Reindsen

Wat voor invloed heeft het coronavirus op uw bedrijf?

'Op de dag dat premier Mark Rutte op 12 maart de eerste lockdown aankondigde, zat de bierbrouwerij net voor de eerste keer vol. Het enthousiasme ging gelijk weg. Voor huurbrouwers zaten we drie maanden vol, maar die belden allemaal af. Onze agenda raakte leeg.

Waarschijnlijk verkopen we door corona minder bier dan anders, maar we draaien op volle toeren

Theo Hogendoorn, bierbrouwer en boerenzoon in Dronten

'Best spannend. We hadden overcapaciteit, maar dat werd steeds minder. Ondanks corona zijn we in de startfase gegroeid, want er is meer vraag naar regionale producten.'


En hoe gaat het nu tijdens de tweede lockdown?

'Ik schat in dat we daar weinig last van hebben. We naderen de kerstperiode en zien dat er veel vraag is naar speciaalbier voor in kerstpakketten. Consumenten weten ons ook goed te vinden, al zitten we op een doodlopende weg.


De hele installatie komt uit China. Wegens het coronavirus konden de monteurs uit China niet naar Nederland komen. Theo Hogendoorn moest de opbouw zelf regelen. Hij heeft geen twee rechterhanden. Gelukkig kreeg hij hulp van vrienden en kennissen.
De hele installatie komt uit China. Wegens het coronavirus konden de monteurs uit China niet naar Nederland komen. Theo Hogendoorn moest de opbouw zelf regelen. Hij heeft geen twee rechterhanden. Gelukkig kreeg hij hulp van vrienden en kennissen. © Han Reindsen

'We hebben een eigen webshop en organiseren onlinebierproeverijen. Ook de verkoop van het bier bij slijterijen neemt toe. We produceren nu zo'n 1.500 liter bier per maand voor onszelf en daarnaast nog voor anderen. Tot april zijn we volgeboekt. De tanks zijn geen dag leeg, best bijzonder.'


De installatie komt uit China?

'Ja. Het is een goede installatie en de prijs is ongeveer een derde van die uit Europa. Toen de installatie eind vorig jaar de boot op ging, zijn we niet naar China geweest. Door corona kon dat niet. Via beeldbellen hebben we controle uitgevoerd. Toen we de container in Nederland openmaakten, hebben we dat laten filmen. Stel de container is leeg..'


Wie heeft de installatie opgebouwd'

'Het plan was dat twee monteurs uit China de brouwerij in drie weken zouden installeren. Door het coronavirus ging dat niet. Voor zelf installeren was er geen handleiding, alleen een plattegrond, foto's en stickers. Met familie en kennissen hebben we de installatie in ruim twee maanden opgebouwd.


Door het coronavirus is het proeflocaal buiten gebruik. Theo Hogendoorn heeft plannen om het deels om te bouwen tot een winkel. Hij merkt dat er op dit moment duidelijk meer vraag is naar streekproducten. Het aanbod is in Flevoland nog relatief laag en daar profiteert hij van.
Door het coronavirus is het proeflocaal buiten gebruik. Theo Hogendoorn heeft plannen om het deels om te bouwen tot een winkel. Hij merkt dat er op dit moment duidelijk meer vraag is naar streekproducten. Het aanbod is in Flevoland nog relatief laag en daar profiteert hij van. © Han Reindsen

'Tegelijkertijd waren we bezig met crowdfunding. Het gaat om 57 investeerders met een gemiddelde investering van 877 euro. Het geeft een 'wij-gevoel.'


Hoe ziet u de toekomst voor u?

'Waarschijnlijk verkopen we nu minder bier dan wanneer er geen coronacrisis was geweest, maar we draaien op volle toeren. We produceren nu meer eigen bier en minder voor anderen. Als volgend jaar de horeca weer opengaat, verkopen we nog meer. Daar bereiden we ons nu op voor. En we verzinnen ook andere manieren om bier te verkopen. Dat is een vorm van ondernemerschap.'


Theo Hogendoorn heeft in ongeveer drie jaar tijd de bierproductie vergroot van 400 liter naar ongeveer 4.000 liter per maand. Hij begon hobbymatig in zijn garage in Dronten. De nieuwe brouwerij staat in een akkerbouwschuur bij zijn schoonouders in Dronten. Hij werkt er circa 30 uur per week.
Theo Hogendoorn heeft in ongeveer drie jaar tijd de bierproductie vergroot van 400 liter naar ongeveer 4.000 liter per maand. Hij begon hobbymatig in zijn garage in Dronten. De nieuwe brouwerij staat in een akkerbouwschuur bij zijn schoonouders in Dronten. Hij werkt er circa 30 uur per week. © Han Reindsen

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    11° / 8°
    20 %
  • Woensdag
    10° / 6°
    10 %
  • Donderdag
    10° / 7°
    10 %
Meer weer