China+en+EU+sluiten+deal+over+streekproducten
Nieuws
© Aaron Berkovich

China en EU sluiten deal over streekproducten

De Europese Unie heeft met China afspraken gemaakt over de beschermde status van allerlei lokale en regionale voedselspecialiteiten. Het gaat om onder meer jenever uit Nederland, ham uit Italië en kaas uit Denemarken.

Door de deal worden zo'n honderd typische streek- en voedselproducten uit de Europese Unie voortaan in China beschermd. Andersom krijgen bepaalde Chinese goederen een beschermde status in de EU. China is vaak betrapt op het verstoren van de Europese markt, onder meer door EU-producten na te maken.

Per 1 januari 2021 mogen Chinezen geen EU-producten meer namaken die op de lijst staan en vice versa. Het gaat om eten en drinken dat aan een specifieke regio is gebonden, zoals Griekse feta, Duits Münchener Bier, Polska Wódka, Spaanse Queso Manchego of Hollandse jenever. Deze en vele andere producten worden voortaan beschermd tegen misbruik en namaak in China. In totaal gaat het om honderd soorten levensmiddelen uit vrijwel alle lidstaten.


De EU onderhandelt nog met Peking over een bilateraal investeringsverdrag. Gaandeweg in de gesprekken hebben beide partijen beloofd elkaars unieke levensmiddelen te respecteren. Het Europees Parlement moedigde de deal deze week aan met een resolutie.


Oneerlijke handelspraktijken

Wel zijn de Europarlementariërs kritisch over marktverstoringen in de EU van Chinese staatsbedrijven en oneerlijke handelspraktijken die het land hanteert voor bedrijven uit de EU. Ook de mensenrechten en de penibele situatie van de Oeigoeren, een Turkse minderheidsgroep die door Peking wordt onderdrukt, baren het Europarlement zorgen.

De Nederlandse Europarlementariër Samira Rafaela (D66) sprak in het parlement mee over het onderwerp. 'Ik verwelkom het akkoord over geografische indicaties, waaronder Nederlandse jenever, die Europese producten in China beschermt', zegt ze. Hoewel dit akkoord een stap in de goede richting is voor onze relatie met China moeten we nu niet achteroverleunen, meent Rafaela.


Zorgen

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is ook tevreden met de deal en de voortgaande onderhandelingen over een wederzijds investeringsverdrag tussen de EU en China. 'Tegelijkertijd blijven wij onze zorgen over de marktverstoringen door Chinese staatsbedrijven, staatssubsidies, gedwongen technologieoverdracht en oneerlijke handelspraktijken benadrukken.'

Het Europees Parlement blijft bezorgd over berichten over uitbuiting en opsluiting van islamitische Oeigoeren in Chinese fabrieken. 'Het respecteren van mensenrechten, en dan vooral onder de Oeigoeren en in Hongkong, blijft cruciaal voor toekomstige akkoorden', aldus Rafaela.


Bestemming streekproducten

China was in 2019 de op twee na grootste bestemming voor streekproducten uit de EU. Voornamelijk wijnen, sterkedranken en landbouwproducten vonden hun weg naar het Aziatische land. Door de jaren heen waren de Chinezen ook fanatiek in het namaken van die levensmiddelen. Zeker 80 procent van de binnengekomen nepproducten die de EU in 2018 en 2019 in beslag nam, was afkomstig uit de Volksrepubliek. Door de nagemaakte Chinese goederen ging voor EU-leveranciers zeker 60 miljard euro verloren.

Dit is de eerste economische en commerciële deal ooit gesloten met China en dat belooft groei in de export van Europese landbouwproducten, meldt het Europees Parlement. In 2019 was de export naar de Volksrepubliek al 14,5 miljard euro waard en de verwachting is dat dit bedrag in de toekomst zal stijgen. Ook is het een goede maatstaf van de Chinese ambitie om de bescherming van het intellectueel eigendomsrecht te verbeteren. Nu de deal is besproken door het Europees Parlement, gaat die naar de Europese Raad van regeringsleiders. Na goedkeuring zullen de regels op 1 januari 2021 ingaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer