LTO Noord Oost: Gelderland heeft ganzencoördinator nodig

LTO Noord werkt samen met andere partijen aan de komst van een ganzencoördinator voor Gelderland. Deze moet ervoor zorgen dat de ganzenoverlast voor grondgebruikers de komende jaren gaat afnemen.

LTO+Noord+Oost%3A+Gelderland+heeft+ganzenco%C3%B6rdinator+nodig
© Rein Geleijnse Fotografie

Het idee voor een dergelijke 'regelneef' is afgekeken van de inzet van de grofwildcoördinator die al jaren wordt gebruikt door de Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland. Deze coördinator analyseert de afschotcijfers, houdt intensief contact met wildbeheereenheden (WBE's) en vormt zo een belangrijke schakel tussen de FBE en de jachthouder.

Onlangs werden in het Ganzenafstemmingskader (GAK) de eerste stappen gezet om ook rond de ganzen, de belangrijkste veroorzaker van faunaschade in Gelderland, een coördinatierol op te gaan zetten. Het GAK adviseert de FBE Gelderland over alles wat ganzen aangaat en is samengesteld uit grondgebruikers, jagers en terreinbeherende organisaties (TBO's).


Het tij keren

'Het GAK ziet dat de schades en overlast veroorzaakt door ganzen nog steeds sterk oplopen en dat het verlagen van de standen een taaie uitdaging vormt. Door net als bij het grofwild een bevlogen coördinator aan te stellen die WBE's helpt met hun uitvoerende taak, hoopt de FBE Gelderland het tij te kunnen keren', zegt Hans van Beuzekom, die als regiobestuurder LTO Noord Oost fauna in zijn portefeuille heeft. Hij is voorzitter van het GAK en lid van de FBE Gelderland.

'Zaken als afschotplannen maken en de samenwerking met TBO's bevorderen om hun terreinen toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld nestbehandeling, zou een dergelijke coördinator op zich kunnen nemen', aldus Van Beuzekom. 'Denk ook aan het zorgen voor veranderingen in ontheffingen en het benaderen van gemeentes om ze te wijzen op hun verantwoordelijkheid als het gaat om wildbeheer. Het gaat om veel stappen die nadrukkelijker kunnen worden genomen.'

Dit alles moet ertoe gaan leiden dat de enorme ganzenoverlast die veel grondgebruikers ervaren de komende jaren gaat afnemen. 'We moeten dit samen oplossen en dat is niet eenvoudig. Een ganzencoördinator is voor mij een belangrijke stap in de goede richting', stelt Van Beuzekom.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer