ABN Amro voorspelt aanhoudende prijsdruk voor suiker

De vraaguitval vanwege de coronacrisis, de lage ethanolprijs en de grote beschikbaarheid zorgen er volgens ABN Amro voor dat de suikerprijzen op de wereldmarkt voorlopig onder druk blijven staan.

ABN+Amro+voorspelt+aanhoudende+prijsdruk+voor+suiker
© Nieuwe Oogst

Het Economisch Bureau van ABN Amro meldt dit in een analyse voor zachte grondstoffen. Naast suiker gaat het daarbij om koffie en cacao. Van deze grondstoffen was de uitval van de vraag in maart abrupt. Een snel herstel valt nog niet te verwachten vanwege alle onzekerheden rondom Covid-19.

Door de vraaguitval is de beschikbaarheid van suiker op de wereldmarkt ruim voldoende. Sinds corona is de thuisconsumptie van suiker weliswaar toegenomen. Maar dit is volgens de analisten van ABN Amro niet voldoende om de afname van het ethanolverbruik en de consumptie van suiker buitenshuis te compenseren.


Weinig financiële prikkels

Het zorgt op de suikermarkt voor grote voorraden en prijsdruk. De productie van suiker en ethanol hangt sterk af van het prijsniveau van beide producten. De prijs van ethanol is afhankelijk van de olieprijs en die is relatief laag na de uitbraak van het coronavirus. Dit zorgt er onder meer voor dat Braziliaanse ethanolproducenten weinig financiële prikkels hebben om ethanol te produceren, stelt ABN Amro.


Zolang de ethanolprijs relatief laag blijft, neemt de suikerproductie toe. Dit geldt vooral voor Brazilië. Aan de aanbodkant op de suikermarkt staan tegenover de hogere suikerproductie in Brazilië de lagere opbrengsten in Thailand, Rusland en de Europese Unie. Als de vraag naar suiker de komende maanden weer toeneemt, zal dat een steun zijn voor de prijsvorming, verwacht ABN Amro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer