CDA vraagt opheldering over samenstelling rode lijst

De samenstelling van de Rode Lijst Zoogdieren 2020 blijft de gemoederen bezighouden. CDA-Kamerlid Maurits von Martels heeft Kamervragen gesteld over de samenstelling van deze lijst. Kamerleden van PvdD, D66, PVV, GroenLinks, SP en PvdA grijpen de lijst aan om te vragen om een jachtverbod op hazen en konijnen.

CDA+vraagt+opheldering+over+samenstelling+rode+lijst
© Pixabay

Het Basisrapport Rode Lijst Zoogdieren 2020 is opgesteld door de Zoogdiervereniging. Deze vereniging concludeerde dat met name de populatie van boerenlandzoogdieren achteruit is gegaan. Elf van de zestien soorten op de rode lijst is gebonden aan het agrarisch gebied.

De samenstelling van de lijst roept vragen op bij Von Martels. Hij wil onder meer weten of naast deze vereniging nog andere partijen interesse hebben getoond bij de aanbesteding van de opdracht om de lijst samen te stellen. Ook wil hij weten hoe de objectiviteit van de lijst is geborgd, want de Zoogdiervereniging heeft naast het verzamelen van informatie en het delen van kennis ook actieve bescherming van zoogdieren tot doel.


De CDA'er constateert dat de samenstelling van de Nederlandse rode lijst afwijkt van die van de criteria van de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN). De waarnemingen van wildbeheereenheden zijn ook niet meegenomen bij de samenstelling.

Von Martels vraagt zich daarnaast af waarom de invloed van predatoren, zoals vossen, ooievaars, kraaien en marters, op de populatie van hazen en konijnen niet worden genoemd in het rapport, terwijl wel wordt gesteld dat predatie door huiskatten een negatieve invloed heeft. Tot slot wil hij meer onderbouwing voor de bewering dat konijnen te lijden hebben onder de hoge stikstofdepositie.


Jachtverbod

Op deze rode lijst zijn de haas en het konijn opgenomen in de laagste bedreigingscategorie 'Gevoelig'. Van beide soorten is de populatiegrootte sinds 1950 afgenomen met meer dan 60 procent, blijkt uit de informatie van de Zoogdiervereniging. Dit is voor PvdD, D66, PVV, GroenLinks, SP en PvdA aanleiding om vragen te stellen.

De partijen willen daarbij wel weten waardoor de populatie van de haas en het konijn worden bedreigd. Zij vragen minister Carola Schouten van LNV om deze dieren te beschermen. Ook vragen zij om ze met spoed van de lijst vrij bejaagbare soorten te halen.


'Jacht blijft geopend'

Schouten stelde eerder in de toelichting bij de lijst dat niet kan worden gesteld dat de haas en het konijn in hun voortbestaan worden bedreigd, omdat er meer dan 25.000 voortplantende individuen per soort zijn. 'Vooralsnog blijft de jacht op deze soorten geopend.'

Er is volgens de landbouwminister voldoende waarborg om populaties konijnen en hazen tegen overbejaging te beschermen. Jachthouders moeten op grond van de Wet natuurbescherming een redelijke stand van de in hun jachtveld aanwezige wildsoorten handhaven, waaronder konijnen en hazen. Bij het ontbreken van een redelijke stand, moeten ze ervoor zorgen dat deze weer wordt bereikt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer