Belgi%C3%AB+stelt+ophokplicht+in+voor+pluimvee
Nieuws
© Niek Stam

België stelt ophokplicht in voor pluimvee

Naar aanleiding van vogelgriepbesmettingen in Nederland stelt België een ophokplicht in voor commercieel gehouden pluimvee. De plicht geldt vanaf komende zondag 1 november.

Sinds vorige week zijn in Nederland besmettingen vastgesteld van hoogpathogene vogelgriep van het type H5 bij wilde vogels en pluimvee. Een vleeskuikenouderdierenbedrijf in het Gelderse Altforst met 37.500 is getroffen.


De Vlaamse Landsbond Pluimvee drong deze week al aan op het instellen van een ophokplicht. Op aanraden van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen heeft landbouwminister David Clarinval nu besloten over te gaan op een ophokplicht.Hobbyhouders moeten hun dieren binnen of onder netten voeren. Er geldt vanaf zondag ook een verbod op het laten drinken van water dat afkomstig is van oppervlaktewatervoorraden of regenwater waar wilde vogels toegang tot hebben. Het verhandelen van pluimvee op markten blijft in België voorlopig toegestaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer