Tweede legbedrijf met vogelgriep in Puiflijk

Bij een bedrijf met 100.000 leghennen in het Gelderse Puiflijk is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf ligt één ander bedrijf.

Tweede+legbedrijf+met+vogelgriep+in+Puiflijk
© Twan Wiermans

Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden het besmette bedrijf in gemeente Druten en het bedrijf dat binnen het 1 kilometer gebied ligt, geruimd. Dat bedrijf heeft 115.000 opfokleghennen. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).Het besmette bedrijf in Puiflijk ligt in de 3 kilometerzone van het pluimveebedrijf in Altforst waar vorige week vogelgriep werd vastgesteld. Ook om dit nieuwe bedrijf wordt een 3 kilometerzone en een 10 kilometerzone ingesteld. Omdat dit tweede besmette bedrijf dichtbij het eerste bedrijf ligt, overlappen de 3- en 10 kilometerzones elkaar grotendeels.


Bemonsterd en onderzocht

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Puiflijk liggen zes andere pluimveebedrijven, waaronder het eerder geruimde bedrijf. De overige bedrijven in dit gebied worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen 24 pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt het vervoersverbod.


Alle huidige landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, blijven onverkort van kracht. Het bestaande hygiëneprotocol voor bezoekers om commerciële pluimveebedrijven te bezoeken, wordt uitgebreid. Dat betekent onder andere dat bezoekers alleen nog de stal of erf mogen betreden na het nemen van strenge hygiënemaatregelen.


Afschermen

Verder worden de maatregelen voor dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels aangescherpt. Zij worden verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen, zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel worden bezocht.

In het noorden van Nederland zijn meerdere dode vogels aangetroffen. Deze vogels worden opgestuurd en onderzocht. Het advies is om dode vogels niet zelf op te pakken, maar hier melding van te maken bij het Dutch Wildlife Health Centre of de NVWA. Elke week plaatst de NVWA een update op de website waar dode wilde vogels gevonden worden die besmet zijn met het virus.


Klik voor 3 en 10 kilometerzone Gebied Puiflijk op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer