Legbedrijf+met+vogelgriepbesmetting+was+eerst+negatief
Nieuws
© Ger Loeffen

Legbedrijf met vogelgriepbesmetting was eerst negatief

Het legpluimveebedrijf in Puiflijk dat nu is getroffen door vogelgriep was vorige week nog negatief. Het bedrijf ligt in de 3 kilometerzone van het eerst getroffen bedrijf in Puiflijk en was daarom onderzocht.

Op het bedrijf met 100.000 leghennen in Puiflijk was op woensdag sprake van een plotselinge hoge sterfte. Het specialistenteam van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft monsters genomen. Daar kwam vogelgriep uit naar voren. Duidelijk is dat het om een H5-variant gaat. Of het de hoogpathogene variant is zoals in Altforst wordt nog onderzocht.

Dat het bedrijf in Puiflijk vorige week nog niet bleek te zijn besmet, komt mogelijk doordat er toen nog geen verschijnselen waren. Dan worden de monsters niet gericht genomen, maar willekeurig. Als de besmetting nog maar kort binnen is, kan deze worden gemist. Een besmetting wordt wel met 95 procent zekerheid aangetoond zodra 15 procent van de dieren is besmet.


Hennen gedood

De hennen op het bedrijf in Puiflijk worden gedood. Dat gebeurt ook met de 115.000 opfokhennen op een opfoklegbedrijf dat binnen 1 kilometer afstand ligt. Door de uitbraken van vogelgriep wordt met name de markt voor broedeieren en eendagskuikens flink getroffen. Door de coronapandemie is de afzet al lastiger vanwege de verminderde vraag naar vleeskuikens. Dat kon nog worden opgevangen door meer export.

Nu onder andere de grote importeur Rusland de grenzen heeft gesloten, staat die export flink onder druk. Afzet naar de markt voor industrie-eieren levert weinig op en is erg lastig omdat deze markt door corona in lastig vaarwater verkeert.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer