Verzet tegen preventief ruimen van kippen

Verschillende dierenwelzijnsorganisaties vragen de Tweede Kamer actie te ondernemen tegen het in hun ogen onnodig preventief ruimen van dieren. Met name leghennen.

Verzet+tegen+preventief+ruimen+van+kippen
© De Vries Media

Bij een pluimveebedrijf in het Gelderse Puiflijk is op 5 november vogelgriep (H5) vastgesteld. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf ligt één andere onderneming. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt meteen bij beide bedrijven geruimd. Op het besmette bedrijf gaat het om circa 100.000 leghennen. Het andere bedrijf heeft 115.000 opfokleghennen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voert de ruimingen uit.

De dierenwelzijnsorganisaties hebben de leden van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd het preventief ruimen, zoals op het bedrijf met de 115.000 leghennen, in de toekomst te voorkomen. Voor nu zal de oproep wel te laat zijn, vreest een woordvoerder van Comité Dierennoodhulp, Levende Have, Animal Earth, Diervriendelijk Nederland en Rechten voor al wat leeft.


Niet automatisch ruimen

De vijf dierenbelangenorganisaties willen dat landbouwminister Carola Schouten zich aan de afspraak houdt die ze in 2018 met de Tweede Kamer heeft gemaakt. Ze zou bedrijven niet meer automatisch preventief laten ruimen binnen een straal van 1 kilometer rond een besmet bedrijf.

Het vogelgriepvirus vormt volgens de organisaties op dit moment geen bedreiging voor de mens. 'In tegenstelling tot corona, waarbij de nertsenbedrijven ook niet preventief worden geruimd.'

Met inachtneming van voldoende hygiënische maatregelen hadden er bij het bedrijf dat nu preventief wordt geruimd eerst gewoon monsters kunnen worden afgenomen, stellen de organisaties. '115.000 levens worden vandaag op een pijnlijke manier opgeruimd, alsof ze er op geen enkele manier toe doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer