Advies aanjaagteam: 'Scherp keurmerk huisvesting aan'

De eisen van de bestaande keurmerken AKF en SNF voor huisvesting van arbeidsmigranten moeten worden aangescherpt. Een verblijf moet bestaan uit eenpersoonskamers van minimaal 15 vierkante meter. Dat staat in het advies van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten.

Advies+aanjaagteam%3A+%27Scherp+keurmerk+huisvesting+aan%27
© Laurens Eggen

Het advies van het team onder leiding van voormalig SP-Kamerlid Emile Roemer bevat aanbevelingen voor het kabinet om misstanden bij arbeidsmigranten aan te pakken. De kern van het advies is om naast aanpassing van huisvesting tot verplichte certificering te komen voor uitzendbureaus en een boete voor inleners die werken met niet-gecertificeerde bureaus. Ook moet de registratie beter, zodat bekend is waar arbeidsmigranten wonen.

Wim van den Boomen, portefeuillehouder Goed Werkgeverschap van LTO Nederland, onderschrijft de hoofdlijnen van het advies waarbij streng moet worden gekeken naar ondernemers die het minder nauw nemen met de regels. Wel vindt hij dat Roemer op een aantal punten te ver gaat met zijn advies, bijvoorbeeld bij huisvesting.


'Neem het voorstel van de eenpersoonskamers van 15 vierkante meter. Er is de laatste tijd veel goede huisvesting gebouwd door agrarisch ondernemers. Het kan toch niet zo zijn dat deze huisvesting met één pennenstreek niet meer kan worden gebruikt en dat ondernemers extra investeringen moeten doen.'


Tekorten in woonruimte

Voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland ziet ook knelpunten voor glastuinders met eigen migrantenhuisvesting. 'Eén persoon per kamer gaat zorgen voor tekorten in woonruimte.'

Roemer stelt in zijn advies dat zo snel mogelijk kwalitatief goede huisvesting moet worden gerealiseerd. Het kabinet moet het voortouw nemen samen met gemeenten en provincies. 'Dit is de belangrijkste aanbeveling om op te pakken. Zorg voor lokaal maatwerk met ambitieuze bouwdoelstellingen', zegt Van den Boomen.


Ontkoppeling

Het aanjaagteam pleit verder voor ontkoppeling van arbeidscontracten en huurcontracten. 'Dat pakt in onze sector juist nadelig uit voor werknemers die door de werkgever worden gehuisvest', denkt Van den Boomen. 'Het loskoppelen zorgt voor afhankelijkheid van commerciële huisvesters en drijft werknemers naar huisjesmelkers.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer