Corona+stuwt+arbeidsgebrek+tuinbouw
Nieuws
© Twan Wiermans

Corona stuwt arbeidsgebrek tuinbouw

De glastuinbouwsector maakt zich zorgen over het arbeidspotentieel voor de komende periode van teeltwisselingen door corona-uitval.

'De nieuwe richtlijnen, verplichtingen, verboden en dringende adviezen hebben direct consequenties voor de beschikbaarheid van medewerkers op de teeltbedrijven', zegt woordvoerder Roger Abbenhuijs van Glastuinbouw Nederland. Buitenlandse werknemers die uit een oranje gebied komen, moeten in quarantaine.

Dat 'moeten' is niet een verplichting, maar een dringend advies. Voor ondernemers die voor een teeltwissel staan en grote groepen vanuit Polen naar Nederland zien komen, is dit geen reële optie, constateert Glastuinbouw Nederland. 'Dat betekent immers wel loon betalen en tien dagen geen inzet van de medewerkers.'


Geen looncompensatie

Het advies aan ondernemers is ervoor te zorgen dat de mensen zoveel mogelijk in dezelfde groepen wonen en werken en daar de planning ook op inrichten. 'Als een dringend advies niet wordt opgevolgd, zorg dan in ieder geval dat er maatregelen worden getroffen in de lijn met de bedoeling van het advies.'

Medewerkers eerder laten komen, bijvoorbeeld gedurende de tien dagen quarantaineperiode, is een optie maar daar staat geen tegenprestatie tegenover. De koepel maakt zich, samen met LTO Nederland en de NFO, hard voor looncompensatie.

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer