Exportstop+onwijs
Column
© POV

Exportstop onwijs

De Nederlandse landbouw moet niet de hele wereld willen voeden. Je hoort 'm vaak, deze oneliner. Vaak in combinatie met de constatering dat de Nederlandse landbouw de tweede exporteur van de wereld is én dat we toe moeten naar kringlooplandbouw.

Laten wij eens een principiële keuze maken en stoppen met exporteren. En kiezen voor een varkenshouderij die 100 procent natuurinclusief produceert voor de lokale markt, wat sommige partijen willen. Wat betekent dat?

De Nederlandse landbouw is de tweede exporteur van de wereld, bij de gratie van de Rotterdamse haven voor doorvoer. Daar komen grote hoeveelheden landbouwproducten binnen, voor de Nederlandse markt en voor onze buurlanden. Als je geen export wilt, moet je principieel zijn en ook die import stoppen. Nederland keldert daarmee meteen naar rond plek 25 op de lijst met grootste exporteurs.

Zonder export en import is Nederland weer aangewezen op de eigen producten die de seizoenen voortbrengen. Dat betekent de hele winter aan de kool en peen. De afwisseling in de maaltijden wordt aanzienlijk kleiner. Het is niet anders. Je moet principieel blijven. Gelukkig kan de maaltijd worden aangevuld met een grote variatie aan lokaal geproduceerd vlees.

Laten wij eens een principiële keuze maken en stoppen met exporteren

Linda Janssen-Verriet, voorzitter POV

Verder heeft een natuurinclusieve, lokale productiewijze een prijs. Niet alle delen van het varken worden verkocht. De Nederlander blieft namelijk alleen de luxere delen. Een varkenslapje wordt al gauw enkele malen duurder en onbetaalbaar voor mensen met een kleiner inkomen. En er gaat veel van het varken verloren. Ook reststromen verwerken we niet meer in varkensvoer en gooien we weg.

Als wij kiezen voor deze nieuwe vorm van varkenshouderij, wil ik er wel voor pleiten de Nederlandse markt af te grendelen met hoge hekken. Op dit moment kiest een paar procent van de consumenten voor de duurdere vleesproducten, zoals biologisch. Ruim 95 procent vraagt om betaalbare conventionele producten en wij moeten voorkomen dat zij die producten uit het buitenland gaan halen, als die in Nederland niet meer worden geproduceerd.

De moraal van dit verhaal: mensen die de export willen verbieden, staan met de rug naar de markt. Nederland voorziet EU-lidstaten van varkensvlees en andere lidstaten voorzien ons van producten als graan en olie. Geen export betekent torenhoge prijzen voor varkensvlees en veel afval. Onwijs.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer