Collectieve+belangenbehartiging+hard+nodig
Column
© POV

Collectieve belangenbehartiging hard nodig

Deze zomer hoop ik veel taarten uit te delen. Aan varkenshouders die besluiten lid te worden van onze organisatie en aan leden die een nieuw lid aandragen. We zijn al trots op ons ledenaantal, maar mijn streven is één grote en sterke organisatie van varkenshouders, die krachtig samenwerkt met andere sectoren. Kortom: doorbouwen aan één varkensgeluid én één landbouwgeluid.

Ik besef me goed dat het nog hard werken zal zijn. De agrarische belangenbehartiging haalt tegenwoordig geregeld de media. De artikelen zijn kritisch en laten zien hoe agrarische organisaties elkaar naar de kroon steken. De media zijn er graag bij waar met modder naar elkaar wordt gegooid. Met het Landbouw Collectief dachten wij een weg in te slaan naar eenheid. Qua dossiers zat het erin, de neuzen stonden behoorlijk dezelfde kant op en sectoren namen het voor elkaar op. Maar samenwerken vergt meer oefening en geduld dan de tijd die we hadden.

Nieuwe leiders staan op om Landbouw Nederland aan de hand te nemen. Zo meldde Greenpeace-directeur Joris Thijssen zich voor de post van voorzitter van LTO Nederland. Hij wil boeren helpen naar een groene toekomst. Enkele weken later meldden zich twee oud-gedienden – Jaap Haanstra en Jan Cees Vogelaar – voor het duovoorzitterschap van LTO. Wij moeten goede kandidaten die hun handen uit de mouwen willen steken voor de boeren, koesteren.

Laten wij hopen dat zich nog veel meer mensen aanmelden die een bijdrage willen leveren aan de belangenbehartiging én dat boeren de beste leiders kiezen. Leiders met draagvlak die het boerengeluid vertolken. Er moet nog zoveel werk worden verzet; voorlopig komen wij handen en voeten tekort. Voor iedereen die een bijdrage wil leveren, is er werk.

Het is in ons aller belang dat krachten worden gebundeld en wij één boerenfront vormen

Linda Janssen-Verriet, voorzitter POV

De belangenbehartiging van onze landbouw doen wij het beste allemaal samen. Het is in ons aller belang dat krachten worden gebundeld en wij één boerenfront vormen. Het mag niet langer zo zijn dat de één klem komt te zitten tussen de deuren van de ander en dat we elkaar zien als concurrenten. Belangenbehartiging hoeft niet vanuit één organisatie, maar wel met organisaties die het voor elkaar opnemen en elkaar versterken. Het zijn de boeren die deze organisaties vormen.

De eerste 'nieuwe' POV-leden hebben zich aangemeld, dus de eerste taarten heb ik langsgebracht. Ik hoop dat er nog veel volgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer