Oogst+snijmais+ten+einde%2C+korrelmais+nog+overeind
Achtergrond
© Koos van der Spek

Oogst snijmais ten einde, korrelmais nog overeind

De meeste snijmais in inmiddels ingekuild. Vorige week oogstte de laatste maismeetnetboer. De meeste mais die er nog staat, is bestemd voor Corn Cob Mix of maiskolvensilage.

Mede door de verplichting van het zaaien van een vanggewas voor 1 oktober hadden bijna alle maismeetnettelers voor die datum de mais in de kuil. Roelof de Jong in het Friese Abbega had meer tijd nodig om de mais te laten rijpen. Op 14 oktober werd bij hem gehakseld.
Niet alleen alle veehouders op zand en löss oogstten voor 1 oktober. Ook Willy Aarts in Hallum op zware zeeklei. Marco Heijblok in Hippolytushoef op klei en Gerrit de Jong in Meerkerk op klei-op-veen hadden voor die datum de mais van het land.
Geen uiterste oogstdatum

Dat geldt ook voor ondernemers die al onderzaai van vanggewas hadden toegepast en daarom geen uiterste oogstdatum kenden, zoals Corné Rommens in Hoeven. Zo oogstten de loonwerkers van Rommens, Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo en Guido Frijns uit Reimerstok op 23 september en kwam de hakselaar bij Dick Davelaar in Leusden en Bas Fokkert in Holthone op 25 september.


Drie dagen later werden de percelen van Pieter Peters in Oirschot en Heijblok geoogst. Wim Vedder in Gasselternijveenschemond en Willy Aarts kuilden op 30 september hun mais.


Tropisch weer

De oorzaak van die vroege oogst was niet alleen de voorspelde regen in de eerste week van oktober, maar vooral ook het gunstige, tropische weer in september, waardoor het gewas snel afrijpte. De gemiddelde hakseldatum was dit jaar 25 september bij 35,9 procent droge stof. In 2019 was die datum 6 oktober bij 35,8 procent droge stof.

Wel moet worden gezegd dat debutant Peters dit jaar maiskolvensilage maakte. Hierdoor komt zijn mais weliswaar iets droger van het perceel, als snijmais was het twee weken eerder gehakseld. Vorig jaar ging de laatste mais, die van Vedder, begin november op rupsen van het land.


Goed doorlatende kleigrond

Dat was dit jaar niet nodig, hoewel De Jong een week na de regenbuien liet hakselen. 'Deze kleigrond is goed doorlatend, de maisoogst ging zonder problemen.' De opbrengst van 30 ton product per hectare viel wat tegen, dit is volgens hem het gevolg van vogelschade.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer