Mais+als+maiskolvensilage+de+kuil+in
Nieuws
© Foto Van den Oetelaar

Mais als maiskolvensilage de kuil in

Bij melkveehouder Pieter Peters in Oirschot werd maandag de mais geoogst. Niet als snijmais. De ondernemer kiest voor maiskolvensilage (mks), waarbij enkel de kolven worden ingekuild.

De maishakselaar is daarbij voorzien van een dorsbek die de kolven plukt en vervolgens hakselt. De planten zelf blijven op het perceel achter. Deze worden verteerd tot organische stof. 'Ik zit op dit moment wat royaal in het aantal hectares grond ten opzichte van het aantal koeien. Door maiskolvenschroot te maken, kan ik het gras beter benutten', stelt Peters.

De hoeveelheid zetmeel via de kolven blijft in het rantsoen gelijk. De maisplant wordt vervangen door gras, wat een veel hogere voederwaarde heeft. Peters: 'Hierdoor heb ik meer eiwit van eigen land en minder krachtvoer nodig.'


Vorig jaar maakte Peters voor het eerst mks. Dit jaar vond hij de opbrengst wat wisselend. 'Percelen die iets droogtegevoeliger waren, bleven achter. Daar waren de kolven niet altijd tot in de punt gevuld. Dat scheelt opbrengst.'

Verder valt het de ondernemer op dat de mks in de kuil droger is dan vorig jaar. Toen bevatte deze tussen de 55 en 60 procent droge stof, dit jaar komt het ruim boven de 60 procent uit. 'De extra droogte komt zowel door de pit als het schutblad. De laatste tien dagen droogde de mais extra hard af', aldus de melkveehouder. Hij verwacht dat de voederwaarde goed is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer