Maisoogst+loopt+ten+einde
Nieuws
© Johan Wissink

Maisoogst loopt ten einde

Bij verschillende deelnemers aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst is de mais binnengehaald. Alleen in Noord-Nederland staat het gewas nog op enkele plaatsen. Daarmee is de oogst vroeger dan vorig jaar en iets later dan in het droge jaar 2018.

Terwijl het zonnige en warme weer van de voorbije weken positief was voor de afrijping, bleek de maisoogst bij Wim Vedder in Gasselternijveenschemond een moetje. Het gewas was nog aan de vochtige kant, maar het moest plaatsmaken voor het vanggewas. Dat maakte 30 september voor hem een drukke dag. Toen werd de mais gehakseld en het vanggewas gezaaid.

Toch was Vedder niet helemaal ontevreden. 'De loonwerker kon niet hard rijden tijdens de oogst, de opbrengst is enorm. De rijpheid is dus minder dan we zouden willen, maar op dit moment moet je je zegeningen tellen.' Een deel van zijn mais staat nog af te rijpen. Die wordt binnen twee weken geoogst.Guido Frijns uit Reijmerstok roemt de opbrengst eveneens. De mais is op 23 september ingekuild. 'Het is mooi voor de regen geoogst.' Ook Corné Rommens uit Hoeven, die op 23 en 24 september hakselde, is blij met de opbrengst. 'Ik schat dat ik tussen de 50 en 55 ton mais heb.' Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo liet ook op 23 september de loonwerker langskomen.

Gerrit de Jong in Meerkerk was er iets eerder bij. De loonwerker kwam op 19 september hakselen. De oogst bij Willy Aarts uit Hallum vond op 30 september plaats en Dick Davelaar uit Leusden was op 25 september druk met de oogstwerkzaamheden.Jolan van Noye uit Escharen waardeerde de droge mais begin september op door deze te mengen met iets groenere en daardoor vochtigere mais. Bas Fokkert uit Holthone deed dat ook. 'De iets vochtige mais is opgemengd met die van een perceel dat op 38 procent zat', zegt hij.

Bij Marco Heijblok uit Hippolytushoef en Pieter Peters uit Oirschot werd maandag 28 september geoogst. Peters liet de mais tot mks verwerken. 'Omgerekend naar snijmaisbegrippen was het gewas ook mooi droog.'

Bij Roelof de Jong in Abbega staat het gewas nog. 'Het blad begint wat geel te worden. Als het weer meewerkt, wordt de mais de komende weken geoogst.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer