Afbigpercentage stijgt door vruchtbaarheidstablet

Marco van Gemert is continu scherp op het verbeteren van de biggenproductie op zijn zeugenbedrijf in het Brabantse Haaren. Zeven dagen achtereen krijgen eerste- en tweedeworpszeugen naast flushvoeding een vruchtbaarheidstablet.

Afbigpercentage+stijgt+door+vruchtbaarheidstablet
© Studio Van Assendelft

Al vanaf drie dagen voor spenen verstrekt Van Gemert aan alle zeugen dagelijks 150 gram melkpoeder en 150 gram dextrose bij het lactovoer. In de dekstal flusht hij de dieren op dezelfde manier tot het moment van insemineren. 'Uit een analyse van de worpgegevens bleek dat het afbigpercentage van de eerste- en tweedeworpseugen duidelijk achterbleef en de resultaten drukte.'

Daarom begon de ondernemer twee jaar geleden een proef met de producent van Lianol Ferti. De eerste- en tweedeworpszeugen kregen op de normale flushmomenten een tablet om de vruchtbaarheid op een natuurlijke manier te stimuleren.


Sneller in bronst

De dieren kwamen sneller en beter in bronst. Het afbigpercentage bij de eersteworpszeugen steeg met 12 procent naar 90 procent en bij de tweedeworpszeugen nam dat met 4 procent toe naar 91 procent. 'De investering van zeven keer 50 cent per dier was snel terugverdiend.'

Ondanks dat Van Gemert vijf jaar op een rij meer dan 36 biggen per zeug per jaar speent, blijft extra rendement welkom. Als proef gaf hij de eerste helft van dit jaar al zijn zeugen zeven Lianol Ferti-tabletten in die periode rond spenen. 'Ik verwacht betere vruchtbaarheidsparameters en een lichte stijging van het aantal levend geboren biggen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer