Kalverhouders gaan zelf vleespakketten verkopen

Kalverhouders hebben het moeilijk in coronatijd. De horeca is dicht en daarmee is een groot afzetkanaal verdwenen. Kalverhouders William van Roemburg en Erik van Dronkelaar lopen al langer met het idee om kalfsvlees dan maar zelf op de boerderij te verkopen. Daarmee gaan ze nu echt van start.

'Een hele grote groep kalverhouders heeft het nu heel lastig', vertelt Van Dronkelaar uit Nijkerk in Gelderland. 'De eigen mesters en de rosé sector hebben het heel lastig. De contracthouders waar ik zelf onder val, krijgen de klap waarschijnlijk later. We hopen dat we het zo kunnen volhouden, maar makkelijk is het niet.'

De twee kalverhouders zijn samen de website.vleesvandekalverhouder.nl gestart. Inmiddels worden de vleespakketten bij bijna twintig kalverhouders in Nederland verkocht. 'We hebben twee pakketten. In het basispakket gaat het vooral over kennismaken met kalfsvlees met een burger, een worst, een oester en een schnitzel', geeft Van Roemburg uit het Gelderse Zwartebroek aan. 'In het luxe pakket komt daar nog de ribeye bij en dat is een bijzonder fijn stukje vlees.'


Vitaal Kalf

De vleespakketten bestaan volledig uit vlees van Nederlandse kalverhouders die door de verwerker is samengesteld. 'We werken allemaal volgens de Vitaal Kalf kwaliteitsregeling. Voor ons gevoel maakt het dan niet zo veel uit of het je eigen kalveren zijn of die van een collega', vertelt Van Dronkelaar.

Collega Van Roemburg haakt daarop in. 'Wij ontvangen vaak mensen die vragen ons dan waar ze kalfsvlees kunnen kopen. Die vraag konden wij vaak niet beantwoorden, daarom moet dit initiatief voor alle kalverhouders in Nederland toegankelijk worden.'


Leegstand

Net zoals veel andere kalverhouders heeft ook Van Dronkelaar door de corona een tijdje leeggestaan. Daarmee moet een krapte worden gecreëerd op de markt wat moet zorgen voor een betere prijs.

Over een jaar hopen beide kalverhouders er heel anders voor te staan. 'Als de hele website vol staat met verkooppunten ben ik tevreden', vertelt Van Roemburg. Van Dronkelaar vult aan: 'Als we van de 95 procent export nou eens 94 procent kunnen maken. Dat lijkt me een mooi streven en het gaat om een boel vlees.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer