Kalf+doet+het+goed+in+kleine+groep+en+op+rubberen+vloer
Nieuws
© Archieffoto Marcel Bekken

Kalf doet het goed in kleine groep en op rubberen vloer

Kalveren groeien goed wanneer ze in een kleine groep opgroeien, op een rubberen vloer worden gehuisvest of extra melkpoeder krijgen. Dat blijkt uit het project 'Innocalf', een meerjarig onderzoeksproject van de Dairy Campus. Het ging om een onderzoek met 224 kalveren.

ForFarmers, Trouw Nutrition (Sprayfo) en VDK (CalfOTel) liepen in 2014 al rond met de vraag: wat is de beste kalveropfokmethode voor de toekomst? Samen met Kees van Reenen, onderzoeker bij Wageningen University & Research, hebben ze het project 'Innocalf' opgezet. In totaal zijn 224 kalveren van 0 tot 18 weken, afkomstig van de Dairy Campus, intensief gevolgd.

Centraal bij het onderzoek stonden de drie hoofdpijlers: huisvesting, melkpoeder en ruw- en krachtvoer. De dieren hebben tijdens het onderzoek een transponder om hun voorpoot en hals gekregen die vreet-, lig- en herkauwgedrag kon meten.


Huisvesting

De kalveren werden gehuisvest op stro of in het CalfOTel-systeem met een rubberen vloer. Na 9 weken wogen de kalveren die gehuisvest waren op de rubberen vloer, gemiddeld 3,1 kilo meer dan de referentiegroep. Na 18 weken was dit opgelopen tot een verschil van gemiddeld 8,5 kilo. Na 26 weken werd het verschil iets minder groot en wogen de kalveren gemiddeld 5,3 kilo meer.

Deze terugloop in gewichtsverschil heeft te maken met het voerregime van de externe opfokker. De kalveren die het best gegroeid waren, zijn op een iets lager voerregime gezet. Alle kalveren binnen de proef groeiden goed, maar de kalveren in het CalfOTel-systeem groeiden beter dan de kalveren die gehuisvest waren op stro.


Viezer maar gezonder

De kalveren van het CalfOTel-systeem waren na 4 weken veel viezer, maar ook gezonder dan de kalveren op stro. De kalveren in de CalfOTel-hokken hadden veel minder antibiotica nodig dan de referentiegroep.

Factoren die mogelijk betere groei en minder antibioticagebruik hebben bevorderd, zijn de langere individuele huisvesting en het meer in verbinding staan met de buitenlucht door de CalfOTel-huisvesting.


Melkgift

De kalveren die een verhoogde melkgift kregen, groeiden harder dan de kalveren die een 'optimale' melkgift kregen. Na 18 weken waren de kalveren met de verhoogde melkgift gemiddeld 4,8 kilo zwaarder. De kalveren die de verhoogde melkgift kregen, waren ook schoner dan de groep met de 'optimale' melkgift.

Omdat verhoogde melkgift meer kosten aan melkpoeder voor de boer meebrengt, is het de vraag of het meerwaarde heeft voor de veehouder om dikkere kalveren te kweken. Uit Amerikaans onderzoek is naar voren gekomen dat meer melkpoeder voeren aan de kalveren lijkt te zorgen voor meer aanmaak van uiercellen. Dit zou tot een hogere melkproductie bij vaarzen kunnen leiden. Hier komt nog vervolgonderzoek op.


Ruw- en krachtvoer

De ene helft van de kalveren kreeg onbeperkt een opstartbrok gevoerd met daarnaast vers hooi. Na 12 weken werd het opstartbrok vervangen door een groeibrok die beperkt werd aangeboden en het hooi werd vervangen door een melkveerantsoen. De andere helft van de kalveren kreeg Vita Comfort, een mengsel van ruw- en krachtvoer, gevoerd. Dit product bevat stro, krachtvoercomponenten en melasse. Dit voeraanbod werd onbeperkt toegediend.

Er is nauwelijks verschil gemeten tussen beide groepen. Voorheen was er scepsis over het voeren van kalveren met een ruw- en krachtvoermengsel, maar uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat het mengsel evengoed is voor de gezondheid van de kalveren.

Downloads
Innocalf

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
 • Maandag
  19° / 15°
  70 %
Meer weer