Corona financiële aderlating kalverbedrijf
De kalverhouderij heeft het zwaar tijdens de coronacrisis. Restaurants in Europa gingen afgelopen voorjaar wekenlang op slot. Dat zijn juist de plekken waar kalfsvlees uit Nederland gretig aftrek vindt. 'Het is financieel een behoorlijke strop', weet kalverhouder Tiny Linders (55) uit het Limburgse Nederweert-Eind.
Familie Linders heeft daarom de koers moeten bijstellen. In plaats van twee groepen met startkalveren in de opfokstal en twee in de afmest zijn ze noodgedwongen een groep starters zelf te gaan afmesten in de opfokstal. 'Dus hebben we een aantal uren per dag extra nodig voor alle werkzaamheden', zegt de kalverhouder.
De nuchtere kalveren (nuka's) staan in een nieuwe stal met zonnepanelen en een pelletkachel. 'We willen de jonge kalveren zo weinig mogelijk verplaatsen. Daarnaast hebben we veel aandacht voor hygiëne: aparte bedrijfskleding voor opfok en afmest en alle bezoekers komen binnen via een hygiënesluis', benadrukt Linders.
Ongeveer twee weken oud en 50 kilo zwaar komen de kalveren naar het opfokbedrijf in Nederweert-Eind. Tien weken later en inmiddels een slordige 120 kilo worden de kalveren naar de afmeststallen verplaatst of verkocht als starter voor de afmest elders.
We willen de jonge kalveren zo weinig mogelijk verplaatsen
Lange reisdag
Ondanks de financiële aderlating voor de familie gaat het goed met de kalveren, weet de ondernemer. Ze neemt vooral het werk in de opfokstal voor haar rekening. Ze vertelt hoe de jonge dieren aankomen op het bedrijf na een lange reisdag; van de melkveehouder naar de kalververzamelplaats en door naar het gezinsbedrijf.
'Deze jonge kalveren gaan bij ons in eenlingboxen en krijgen eerst een elektrolytenmix met water – ik vertel aan bezoekers dat het een soort het ranja is – voordat ze de volgende dag aan de melk gaan.'
Intensief sorteren
Daarna zijn rust, regelmaat en reinheid het devies. Na een dag of tien komen de kalveren in groepen van tien te staan. Ze worden dan intensief gesorteerd. In de weken die volgen, gaan ze over van melk op ruwvoer: een mengsel van brok, mais en gehakseld stro. In de afmest krijgen ze ook fritessnippers, een reststroom uit de aardappelfabriek. 'Erg kringlooplandbouw', lacht Linders. 'In de melkpoeder zit ook wei afkomstig uit de kaasindustrie.'
De eerste weken is het belangrijk dat de kalveren hun weerstand opbouwen. Ze brengen nog weleens een verkoudheidsvirus mee of krijgen last van diarree. 'Daarom is het zo belangrijk dat de pasgeboren kalveren genoeg biest krijgen op de melkveehouderij. Dat is de basis voor de gezondheid van het dier.'
Diergezondheid
Wanneer er bezoekers in de stal komen, maakt de Limburgse kalverhouder weleens de vergelijking met een peuterspeelzaal waar kinderen elkaar makkelijk aansteken met een virus. Een goed geolied team bestaande uit de kalverhouders zelf, een dierenarts en een voedingsspecialist monitort wekelijks de gezondheid van de dieren.
'Eigenlijk zien we al aan de stand van de ogen of oren of ze iets onder de leden hebben.' Met wat medicatie en eventueel het aanpassen van het dieet herstellen de kalveren zich in de regel snel. 'Dat is nodig, want een kalf dat zich niet lekker voelt, groeit niet en wij produceren natuurlijk vlees.'
Bedrijfsovername
Linders is opgegroeid op het gemengde bedrijf op dezelfde locatie aan de Leveroysedijk in Nederweert-Eind. Samen met haar man Wim heeft ze in 2001 het bedrijf volledig overgenomen. Wim Linders is akkerbouwer en neemt de meeste werkzaamheden op het land voor zijn rekening (40 hectare, waarvan 29 hectare in eigendom). De kalverhouderij bestaat uit 620 kalveren in de opfok en 600 in de afmest.
Zoon Leon Linders (27), de oudste van vier kinderen, is sinds 2017 in de maatschap en is bedrijfsopvolger. 'Mijn vader – 81 jaar – ziet zijn levenswerk voortgezet worden, geniet daar met volle teugen van en spart veel met zijn kleinzoon', ziet Tiny Linders.
Nederlandse menukaart
De kalverhouder wil zich inzetten om naast de verzorging van de jonge dieren kalfsvlees vaker op de Nederlandse menukaart te krijgen.
'We hebben plannen om iets aan huisverkoop te gaan doen en ons product misschien ook bij boerderijwinkels in het schap te krijgen. Met mijn onderwijsachtergrond zie ik ook mogelijkheden voor boerderijeducatie. We proberen een manier te vinden die bij ons past om consumenten te vertellen wat wij met de stiertjes uit de melkveehouderij doen: we maken van een restproduct een mooi stukje vlees.'
Bram Becks: 'Ik moest zoeken naar goede compositie'
Het maken van foto's op de kalverhouderij van de familie Linders in Nederweert-Eind was nog wel een uitdaging voor fotograaf Bram Becks. 'Het was een interessant bedrijf, netjes, geordend en licht. Maar ik moest echt zoeken naar een goede compositie', licht hij toe. 'Ik wilde natuurlijk de kalveren laten zien, maar ook de ondernemer. Hen samen in beeld brengen, was een uitdaging. Je let dan op: wil ik de ondernemer tussen de kalveren of juist niet? Welke houding wil ik de ondernemer laten aannemen?' Becks is later nog eens teruggegaan om nog meer beelden op het bedrijf te schieten. 'Ik wist toen beter wat ik wilde en ben me ook meer gaan richten op het maken van foto's van de kalveren zelf.'Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (BS) #60941
Gebruikt, P.O.A.
-
Claas VOLTO 1320T
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 1640 (HA) #30442
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland Tractor T5.110 (RL) #143735
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Weer
-
Vrijdag6° / 4°10 %
-
Zaterdag11° / 4°10 %
-
Zondag13° / 7°5 %