Drentse+Staten+kritisch+op+zoutwinning+door+Nedmag
Nieuws
© Huisman Media

Drentse Staten kritisch op zoutwinning door Nedmag

De Drentse Provinciale Staten zetten vraagtekens bij het nieuwe winningsplan van zoutbedrijf Nedmag op de grens van Drenthe en Groningen bij Annerveenschekanaal. Dat komt bij de huidige winning bij Veendam.

Volgens Provinciale Staten moet de nieuwe zoutwinning pas in gang worden gezet als voldoende veiligheidsgaranties worden geboden en er een goede schaderegeling ligt. Het kan gaan om schade door bodemverontreiniging, maar vooral door bodemdaling.

Niet alleen bewoners in het winningsgebied krijgen daar mee te maken, ook waterschap Hunze en Aa's heeft daar last van. De kosten van het waterbeheer nemen toe. Volgens Nedmag zal er alleen sprake zijn van gelijkmatige bodemdaling.


Omgekeerde bewijslast

Verschillende fracties in de Drentse Staten benadrukken dat als schade wordt geconstateerd er moet worden gewerkt volgens het principe van omgekeerde bewijslast. Net als bij de NAM-regeling voor de gaswinningschade in Groningen. Dat betekent dat Nedmag dan moet aantonen dat het niet door de zoutwinning is gebeurd, maar bijvoorbeeld door gaswinning.

Die regeling zit er volgens gedeputeerde Tjisse Stelpstra niet in. 'Er is in Den Haag geen draagvlak voor', waarschuwde hij. 'Maar een schaderegeling, zoals die nu voorligt voor de kleine gasvelden, kan wel eens effectiever zijn. En de risico's die er zijn, moeten we van tevoren zo goed mogelijk afdekken.' Ook Gedeputeerde Staten dringen in zijn zienswijze overigens aan op een goede schaderegeling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer