145 miljoen euro voor schoolfruit en -groente

Nadat de schoolfruitleveringen het afgelopen seizoen vanwege de coronacrisis vervroegd waren gestopt, kunnen scholen zich nu weer inschrijven voor het Schoolfruitprogramma van de Europese Unie. Er is 145 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarvan 6,68 miljoen euro voor Nederland.

145+miljoen+euro+voor+schoolfruit+en+%2Dgroente
© Nieuwe Oogst

Leveranciers zijn inmiddels gecompenseerd voor de gemaakte kosten van het vorige seizoen. De groente en fruit die al waren ingekocht en niet konden worden uitgeleverd, zijn gedoneerd aan voedselbanken.

Bij de nieuwe inschrijving gelden dezelfde regels als gebruikelijk. Bij overinschrijving op de maximale capaciteit wordt op basis van loting bepaald welke scholen mee mogen doen. En instellingen die vorig schooljaar werden uitgeloot, krijgen voorrang bij inschrijving. Scholen kunnen zich nog tot 11 september inschrijven voor dit schooljaar.


Drie porties maal twintig

Er kunnen in Nederland ongeveer drieduizend scholen deelnemen. De leveringen lopen van 9 november 2020 tot en met de week van 12 april 2021. Deze basisscholen ontvangen twintig weken lang iedere week drie porties groente en fruit voor alle leerlingen.

De afzet van groente en fruit bevorderen is eveneens een speerpunt van de campagne

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)

Meer dan de helft van alle basisscholen heeft al minstens één keer meegedaan aan het EU-Schoolfruitprogramma, dat loopt sinds 2011. In totaal zijn dit zo'n 5.500 scholen. Leerkrachten geven in evaluaties aan dat na afloop van het programma meer leerlingen groente en fruit mee naar school namen en dat het een blijvend effect heeft op de groente- en fruitconsumptie.


Belang gezonde voeding

Leerkrachten geven verder aan dat de leerlingen meer soorten groente en fruit kennen en dat ze meer weten over het belang van gezonde voeding. De afzet van groente en fruit bevorderen is eveneens een speerpunt van de campagne, laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland weten. RVO.nl voert de regeling uit in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Wageningen University verzorgt de communicatie, educatie en registratie tijdens het EU-Schoolfruitprogramma. De leveranciers verzorgen de inkoop en het transport van de wekelijkse levering. EU-Schoolfruit wordt ook ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Voedingscentrum.


Leverancier worden

Telers of foodservicepartijen die leveranciers willen worden, kunnen een erkenning aanvragen bij RVO.nl om mee te doen aan EU-Schoolfruit. Er worden echter maximaal acht leveranciers erkend, laat de rijksdienst weten. Uitgangspunt is dat elke leverancier tenminste driehonderd scholen krijgt toegewezen.

Als er meer dan acht aanmeldingen zijn, dan bepaalt RVO.nl door loting welke leveranciers een erkenning krijgen. De voorwaarden in de wet- en regelgeving voor deze regeling staan in de Staatscourant.


Agf-eisen

Het schoolfruit en de -groente moeten voldoen aan stevige eisen. De producten zijn van kwaliteitsklasse I, vers, onbewerkt en geschikt voor directe consumptie. Ze bevatten geen toegevoegde suikers, kunstmatige zoetstoffen, vet of zout.

De items bestaan uit minimaal 20 procent groente per schooljaar en uit maximaal 20 procent hetzelfde product. De aangeleverde groente en fruit hebben een minimaal gewicht van 70 gram per portie bij een minimaal gewicht van 300 gram per week.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer