VVD+en+Partij+voor+de+Boeren+tegen+aanleg+zonneparken
Nieuws
© Twan Wiermans

VVD en Partij voor de Boeren tegen aanleg zonneparken

De fracties van de VVD en de Partij voor de Boeren in de Friese gemeente Tytsjerksteradiel willen geen zonneparken op agrarische gronden in hun gemeente. Zij dienen donderdag tijdens de raadsvergadering een motie in.

Aanleiding voor deze motie is het plan van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tytsjerksteradiel plan om 300 hectare zonneparken aan te leggen. Het gaat om 1,8 procent van het totaalaantal grond in Tytsjerksteradiel.

Volgens Nynke Koopmans van de Partij voor de Boeren horen zonnepanelen op daken en niet op landbouwgrond. 'Elke hectare vruchtbare landbouwgrond hebben we dringend nodig in de toekomst', stelt ze.


Schade aan landschappen

Volgens de liberalen hebben zonneparken ook grote gevolgen voor de ruimtelijke ordening. 'We willen voorkomen dat we in de komende jaren onherstelbare schade aanbrengen aan onze landschappen', zegt VVD-gemeenteraadslid Sjaak Hoekstra.

Provincie Fryslân verbiedt op dit moment de uitgifte van nieuwe vergunningen van zonneparken, maar dit is een tijdelijk verbod, geven de partijen aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer