Zonneveld+op+landbouwgrond+Nergena+van+de+baan
Nieuws
© Koen van Wijk

Zonneveld op landbouwgrond Nergena van de baan

Het zonneveld dat in landbouwgebied Nergena tussen Ede en Wageningen zou komen, gaat niet door. Wethouder Lex Hoefsloot van de gemeente Ede laat weten dat de gemeenteraad het niet wenselijk vindt dat er een zonneveld op voormalig landgoed Nergena komt.

Het plan voor het zonneveld komt van Wageningen University & Research (WUR). Het zonnepark van 10 hectare groot zou stroom moeten gaan leveren aan universiteitsgebouwen op de campus. Zowel boeren, omwonenden als natuurorganisaties waren vanaf het begin fel tegen dit plan.

In de gemeenteraad van Ede is het plan diverse keren besproken. Begin dit jaar werd een ontwerpverklaring verleend. Op 2 juli werd gesproken over een 'verklaring van geen bedenkingen'. Bij de stemming hierover was de uitkomst negentien stemmen voor en negentien tegen. Eén gemeenteraadslid, dat werkzaam is bij de initiatiefnemer van het zonneveld, stemde niet mee vanwege mogelijke belangenverstrengeling.

Een week later werd het voorstel opnieuw besproken, waar vragen kwamen over de positie van het betreffende raadslid. Daar is vervolgens onderzoek naar verricht. Daaruit blijkt dat het raadslid de juiste keuze heeft gemaakt door niet mee te stemmen over het onderwerp.


Niet wenselijk

'Daarmee was de raad op het moment van stemmen op 2 juli voltallig. Dit betekent dat de stemmen staakten en het besluit geen 'verklaring van geen bedenkingen' af te geven is genomen. Daarmee geeft de gemeenteraad aan het niet wenselijk te vinden dat er een zonneveld op Nergena komt', schrijft wethouder Lex Hoefsloot in een brief aan belanghebbenden.

Beleidsadviseur André Rotteveel van LTO Noord is blij met het besluit dat er geen zonnepark op Nergena komt. 'We hebben over dit onderwerp verschillende zienswijzes ingediend. Als de gemeenteraad het plan wel had goedgekeurd, stonden we klaar om dit juridisch aan te vechten. Echt iedereen was tegen dit zonneveld. Nu blijft deze grond gelukkig behouden voor de landbouw.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer