Onderzoek+naar+risico%27s+branden+met+zonnepanelen
Nieuws
© Dirk Hol

Onderzoek naar risico's branden met zonnepanelen

Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) wil samen met de veiligheidsregio's, het RIVM, het Veiligheidsberaad, omgevingsdiensten en de NVWA onderzoek doen naar de gevolgen van branden met zonnepanelen. Dat meldt brancheorganisatie Holland Solar.

Bij branden in Rutten in de Noordoostpolder en het Noord-Hollandse Moerbeek kwamen eind juli glasscherven terecht in omliggende akkers en weilanden. Boeren en tuinders ondervonden hiervan veel schade en hinder.

'Weilanden en daken van distributiecentra worden omwille van de opwekking van zonne-energie volgelegd met zonnepanelen. Branden die woeden op zulke grote oppervlakten met zonnepanelen leveren naast directe schade voor de eigenaar ook een andersoortig dilemma op als gevolg van deze zonnepanelen, namelijk de depositie van verbrandingsproducten tot ver in de omgeving', stelt Nils Rosmuller, lector Energie- en transportveiligheid bij het IFV tegenover Solar Magazine.


Volgens het IFV is er door de snelle opkomst van zonnepanelen behoefte aan een landelijke aanpak wanneer het aankomt op het omgaan met de gevolgen van branden met zonnepanelen. Het instituut gaat daarom in de komende periode de verschillende partijen benaderen om te onderzoeken hoe gezamenlijk expertise en advies op dit vlak gebundeld kan worden.


Gezondheids- en milieurisico's

Daarbij zal ook verkennend onderzoek plaatsvinden naar de depositie van dergelijke branden en tot welke gezondheids- en milieurisico's die kunnen leiden. Naar aanleiding van de recente branden stelde het CDA Kamervragen aan minister Eric Wiebes (EZ).

De Tweede Kamerleden Jaco Geurts en Agnes Mulder (CDA) willen onder meer weten of er is nagedacht over de gevolgen van dergelijke incidenten nu de energietransitie het aantal zonnedaken en -weiden fors laat groeien.

Minister Wiebes liet deze week weten extra tijd nodig te hebben om de Kamervragen te beantwoorden, omdat daarvoor afstemming nodig is met staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer