BoerBurgerBeweging presenteert verkiezingsprogramma

De nieuwe politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB) heeft het voorlopige verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 gepubliceerd. In het programma neemt het platteland een dominante plaats in.

BoerBurgerBeweging+presenteert+verkiezingsprogramma
© David Hilberink

BBB maakt zich grote zorgen over de leefbaarheid op het platteland. 'De huidige politiek is niet in staat gebleken om een duurzame en langjarige visie te maken op het behoud van het platteland, met al zijn unieke kenmerken, tradities, levenswijze en cultuurlandschap. Ook het belang van de rol van boeren, tuinders, vissers en jagers wordt onvoldoende onderkend', zo stelt de organisatie in een verklaring.

'In Nederland is een uniek cultuurlandschap ontstaan, dankzij de mensen die wonen en werken op het platteland. Ons land staat wereldwijd bekend om dit unieke landschap', zegt BBB. 'Wij zijn daar dan ook trots op en willen graag dat dit unieke landschap ook voor de volgende generaties blijft behouden.'


Om dit te kunnen behouden, is het bestaansrecht van onze voedsel- en bloemenmakers – boeren, tuinders, vissers en jagers – essentieel, vindt BBB. 'Zij onderhouden ons unieke landschap immers al eeuwen en geven dit al eeuwen door aan de volgende generatie. Inwoners van het platteland voelen zich meer en meer vervreemd van de Haagse regels die worden bedacht door mensen die te ver van de het platteland of de regio's af staan.'

BBB wil de stem van het platteland terugbrengen in Den Haag. 'Het behoud van onze land- en tuinbouw speelt een essentiële rol in een leefbaar platteland. Boeren en tuinders zorgen voor het landschap, zijn rentmeesters van de regio en zorgen voor werkgelegenheid, economie en vooral sociale binding.'


'Als de boeren en tuinders verdwijnen, heeft dit zeer grote gevolgen voor ons platteland zoals wij het nu kennen', stelt BBB in het bericht. 'Werkgelegenheid verdwijnt, jongeren trekken weg, dorpen lopen leeg, supermarkten en maatschappelijke voorzieningen als openbaar vervoer, bibliotheken en scholen worden gesloten. Het landschaps- en natuurbeheer zullen flink onder druk komen te staan als er geen boeren en tuinders meer zijn. Zij helpen ons landschap te behouden.'

In sommige streken van Nederland zie je het volgens BBB al: dorpskernen lopen leeg, boeren verdwijnen van het platteland en burgers zoeken de voorzieningen in een grotere stad. 'Krimp en leegloop volgen. In sommige streken dreigen spookdorpen te ontstaan en slaat de verpaupering van het ook daar unieke landschap hard toe. De plattelandscultuur verschraalt.' BBB wil dit proces een halt toe roepen door de focus te leggen op de regio's in Nederland.


Actiepunten

Het BBB-programma omvat acht pijlers die per pijler worden ingeleid en ingevuld met actiepunten. Tot die punten behoren onder meer een stabiel langjarig landbouwbeleid dat tientallen jaren bestrijkt, een herijking van de Natura 2000-gebieden en een fonds dat wordt gefinancierd door supermarkten om bovenwettelijke inspanningen van boeren en tuinders te vergoeden.

Na raadpleging van de leden wordt medio november 2020 de definitieve kieslijst bekendgemaakt. Dan wordt ook duidelijk wie de lijsttrekker wordt van BBB. Landbouwjournalist Caroline van der Plas treedt nu vaak op als woordvoerder van de organisatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer