Sluiting horeca verstoort rundvleesmarkt

Door de meest recente coronamaatregelen loopt de druk op de rundvleesmarkt verder op. Horecabedrijven nemen voorlopig geen vlees af. Supermarkten gaan juist meer verkopen, maar tot hogere slachtveeprijzen leidt dat voorlopig niet.

Sluiting+horeca+verstoort+rundvleesmarkt
© Henk Riswick

Vleesbedrijven die zijn gespecialiseerd in het beleveren van de horeca zitten met de handen in het haar. Voor de tweede keer dit jaar zien ze zich geconfronteerd met een plotselinge sluiting van de horeca. 'Van de ene op de andere dag valt 70 procent van onze omzet weg', zegt Peter Wals van de vestiging Apeldoorn van Horecaslager Hanos/Van der Zee. 'Alleen al het wegwerken van de nog aanwezige voorraden gaat ons veel geld kosten.'

De sluiting van de horeca heeft vooral gevolgen voor de afzet van de luxere delen van het rund. Daar kunnen vleesbedrijven nu moeilijker afzet voor vinden. De nieuwe belemmering voor de afzet van luxer rundvlees is in de actuele noteringen voor slachtvee nog niet terug te zien. Al een aantal weken staan deze over de hele linie onder druk.


• Bekijk de maktprijzen van gebruiksvee , nuchtere kalveren en vleeskalveren

De grootste prijsdalingen waren er bij de melkkoeien die door melkveehouders worden afgevoerd. P-runderen noteerden eind augustus op de veemarkt in Leeuwarden nog 2,70 euro per kilo. Inmiddels is de prijs met 0,25 euro per kilo gezakt tot 2,45 euro deze week. Bij de O-runderen was de daling 0,15 euro en kwam de prijs deze week uit op 2,75 euro per kilo.


Slachtvee afstoten

Al wekenlang zijn inkopers terughoudend bij de inkoop van vee. 'Tegelijkertijd stoten melkveehouders meer slachtvee af. Velen moeten van extra dieren af om binnen de beschikbare fosfaatruimte te blijven. Omdat de liquide middelen niet ruimschoots voorhanden zijn, stoten de meesten koeien af in plaats van dat ze fosfaatrechten aankopen', meldt veehandelaar Derk-Jan Kuenen.

Kuenen is ook voorzitter van de sectorcommissie rundveehandel van Vee&Logistiek Nederland. Dat melkveehouders zich geconfronteerd zien met lagere opbrengsten van het slachtvee ervaren ze volgens Kuenen als vervelend. 'Maar het is niet ongebruikelijk. Ook in andere jaren gaan de prijzen voor slachtvee op en neer. Bovendien is de verkoop van slachtvee voor melkveehouders bijzaak. Ze hebben liever een melkprijs van 40 cent dan flink hogere slachtveeprijzen.'

De voorzichtige inkoop door slachterijen heeft alles te maken met de onzekerheid die de markt beheerst vanwege corona. Voor vleeshandelaren is het lastig in te schatten wat het virus en de bijbehorende maatregelen de komende maanden gaan betekenen voor de rundvleesmarkt in West-Europa.


Lockdown light

De lockdown light die de Nederlandse overheid deze week afkondigde, en vergelijkbare maatregelen in omringende landen, zorgen voor een verdere verstoring van de rundvleesmarkt. Dit maakt dat er voorlopig geen perspectief is voor prijsherstel. Verdere prijsdalingen liggen meer voor de hand.


Desalniettemin loopt de afzet van minder dure delen van het rund best goed. Sluiting van de horeca betekent dat consumenten meer vlees gaan kopen bij de retail. En dat is dan niet het duurdere vlees dat ze in de horeca nuttigen, maar veelal goedkopere producten als gehakt en hamburgers. En vlees van kippen en varkens.

De grote marktdruk op luxe delen van het rund leidt nog niet tot extra aanvoer van rundvlees bij de koel- en vrieshuizen. 'Van die bedrijven krijgen we nog geen signalen dat er sprake is van oplopende voorraden', zegt woordvoerder Patrick de Leede van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Hij sluit niet uit dat hier de komende weken verandering in komt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer