Duitse+landbouwminister+wil+reclameverbod+vlees
Nieuws
© Twan Wiermans

Duitse landbouwminister wil reclameverbod vlees

De Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner wil een reclameverbod op vlees. Juristen van haar ministerie hebben daar onderzoek naar gedaan. Op grond daarvan acht Klöckner een verbod afdwingbaar. Een voorstel daarvoor stuurde ze naar haar collega van justitie.

Als het aan Klöckner ligt, is stunten met vlees in de nabije toekomst in Duitsland niet meer mogelijk, meldt het Duitse vakblad TopAgrar. De kwestie van een prijsreclameverbod voor vlees is door het federaal ministerie van Landbouw juridisch onderzocht. 'Op grond daarvan concludeer ik dat er voldoende redenen zijn om een ??dergelijk reclameverbod te rechtvaardigen', geeft Klöckner aan.

In het schrijven hierover aan het Duitse ministerie van Justitie vergelijkt Klöckner de situatie met het verbod om goederen onder de kostprijs te verkopen. Dat voerde de federale overheid in 2007 in. Dertien jaar na de inwerkingtreding van deze wet heeft het ethische debat over voedsel en vlees nog een hele andere dimensie, zegt Klöckner.


Waardering voor vlees vergroten

Klöckner benadrukt in de brief dat ze met het reclameverbod ook de waardering voor vlees als voedingsmiddel wil vergroten. 'Het kan een belangrijke bijdrage leveren aan de herstructurering van de veeteelt, vleesverwerking en vleesmarketing in Duitsland', schrijft ze.

Het initiatief van Klöckner sluit aan op de voorstellen die een groep experts onder leiding van ex-landbouwminister Jochen Borchert hebben geformuleerd. Het gaat daarbij onder meer om een transitie naar een Duitse veehouderij met dierenwelzijnslabels.


Consumentenheffing

Om die transitie te financieren zou van de consument een heffing op vlees, eieren en zuivelproducten moeten worden gevraagd. Die heffing zou volgens commissie-Borchert niet alleen moeten gelden voor producten van binnenlandse herkomst, maar ook voor geïmporteerde producten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
Meer weer