Goede nukaprijzen door onstuimig weer

Er zijn dit jaar nog geen kalveren uit Ierland in Nederland gearriveerd. De importstroom van nuka's uit Ierland komt dit jaar later op gang dan in voorgaande jaren. Vanwege het onstuimige weer van de laatste weken zijn er nog geen Ierse kalveren op de boot gezet.

Goede+nukaprijzen+door+onstuimig+weer
© Marcel Bekken

Het Ierse ministerie voor Landbouw heeft de export van kalveren overzee stil gelegd. Dat is niet ongunstig voor de nukaprijzen die Nederlandse melkveehouders beuren.

Vorig jaar kwamen er in deze week ruim 4.500 Ierse kalveren naar Nederland. Handelaren verwachten dat de import vanuit Ierland op korte termijn begint en een stempel op de nukamarkt in Nederland zal drukken.

De import van kalveren uit Ierland is traditioneel gezien een seizoensfenomeen. Dat komt doordat Ierland een overwegend voorjaarskalvende melkveestapel heeft. De import van Ierse kalveren start aan het eind van de winter, dit jaar dus iets later dan gebruikelijk, en droogt begin juni op.

Meer nuka's uit Ierland

Het aandeel van Ierland bij de nuka-import is de afgelopen jaren flink gegroeid. Ter illustratie: in 2016 kwamen er 26.137 kalveren uit Ierland naar Nederland. In 2019 waren dat er 79.377. Het gros van de importkalveren komt overigens sinds jaar en dag uit buurland Duitsland. Vorig jaar waren dat er 626.298.

De laatste jaren concentreert de herkomst van kalveren voor de vleeskalverhouderij zich op een beperkt aantal landen. Tot enkele jaren geleden kwam er nog een flinke stroom kalveren uit diverse Oost-Europese landen naar Nederland. Deze stroom is grotendeels opgedroogd.

• Bekijk de marktprijzen van nuchtere kalveren , vleeskalveren en gebruiksvee


Desalniettemin is de import van kalveren de laatste jaren fors gegroeid. In heel 2019 werden 861.340 kalveren geïmporteerd. Dat waren er meer dan ooit tevoren.

Nukaprijzen omhoog

De nuka-prijzen gingen deze week verder omhoog. Op de veemarkt in Purmerend stegen de prijzen met 5 euro per kalf. Daarmee kwam de prijs voor een zwartbont stierkalf (extra kwaliteit) op 110 euro. Een stierkalf met 50 procent Belgisch Blauw brengt tot 250 euro op. De nukaprijzen laten al drie weken op rij een stijgende lijn zien.

Volgens handelaren is er niet veel ruimte meer voor verdere prijsstijgingen. Dat de prijzen de afgelopen weken stegen, is volgens hen te verklaren door een combinatie van een krap aanbod – niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland – en een groeiende vraag.

Een krapper aanbod is een normaal verschijnsel voor deze tijd van het jaar en komt door het afkalfpatroon op melkveebedrijven. Na een periode met minder nuka's tussen februari en mei, begint het kalveraanbod in juni doorgaans weer aan te trekken, om in juli een piek te bereiken.

Lastige tijd op vleesmarkt

De kopers van nuka's vonden het in januari geen punt dat het aanbod kalveren afnam. Kalveren die in januari bij de mester arriveren, vertrekken daar weer midden in de zomer. Dat is vaak een lastige tijd op de kalfsvleesmarkt. Daardoor vonden de kalfsvleesintegraties het in die maand nog prima om wat leegstand te accepteren.

Dat is inmiddels wel anders. Kalveren die nu naar de mesterij gaan, zijn slachtrijp na de zomervakantie. Dat is een periode waarin de afzet van kalfsvlees hopelijk aantrekt en de prijzen goed zijn. Hierdoor zijn mesters nu geneigd om vrijkomende stallen snel vol te leggen.

Wat daarbij ook meespeelt, is dat de marktverwachtingen aan de afzetzijde, de kalfsvleesmarkt, niet slecht zijn. De kalfsvleesprijzen zijn recent weliswaar iets gezakt, de vooruitzichten zijn goed. In zowel Italië als Frankrijk zijn relatief weinig slachtrijpe kalveren.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer