Grapperhaus%3A+%27Bedreigen+journalisten+bij+boerenprotest+onacceptabel%27
Nieuws
© Jasper Schel

Grapperhaus: 'Bedreigen journalisten bij boerenprotest onacceptabel'

Het is onacceptabel dat er journalisten zijn bedreigd tijdens het boerenprotest op het terrein van DPG Media in Best en bij andere gelegenheden.

Dat zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid als reactie op schriftelijke vragen van D66-Kamerleden Joost Sneller en Marijke van Beukering-Huijbregts. Zij stelden Kamervragen naar aanleiding van recente berichtgeving over boerenprotesten. Hierin gaven onder meer verslaggevers van Omroep Gelderland aan zich bedreigd te voelen door Farmers Defence Force. Ook zouden boeren bij Brabantse media blokkades hebben opgeworpen, totdat zij iemand te spreken zouden krijgen.

'Journalisten behoren vrij, kritisch en onafhankelijk behoren te kunnen werken om iedereen van objectieve en betrouwbare informatie te voorzien. Dit is een belangrijk fundament onder de democratie en de vrije samenleving. Agressie en geweld zijn onacceptabel', zegt Grapperhaus.


'Journalist moet werk kunnen doen'

De minister noemt het ook onacceptabel als journalisten worden bedreigd om berichtgeving tegen te gaan. 'In een vrije samenleving moeten journalisten hun werk kunnen doen zonder daarbij last te krijgen van intimidatie. Het is van groot belang voor onze democratische samenleving dat burgers door nieuwsmedia geïnformeerd kunnen worden over gebeurtenissen in hun omgeving.'

Boetes zijn overigens niet uitgedeeld, blijkt uit de beantwoording van de vragen. Ook is er door journalisten geen aangifte gedaan van bedreigingen tijdens de boerenprotesten waaraan de vraagstellers refereren. Grapperhaus zegt desgevraagd dat behalve bij de genoemde protesten ook bij andere boerenprotesten journalisten zijn uitgescholden en belaagd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 4°
  30 %
 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
Meer weer