Sterke peenrassen ook zonder fungiciden goed te telen

Peenrassen die minder gevoelig zijn voor loofaantastingen als meeldauw en alternaria bieden meer mogelijkheden voor teelt zonder fungiciden.

Sterke+peenrassen+ook+zonder+fungiciden+goed+te+telen
© Haijo Dodde

Dat blijkt uit een demoproef van zaadfirma Carosem die is aangelegd op een demoperceel in Rutten in het kader van de Landelijke Peendag. Teeltspecialist Bart Hesen gaf daar namens de zaadfirma een toelichting bij een vergelijking van vier rassen van Carosem met de twee standaardrassen Nerac en Cadance in een fungicidenproef.

De rassen van Carosem, te weten Carillion, Calantis, Cariana en Bengala, zijn tegelijk met de standaardrassen zowel met als zonder fungiciden geteeld. Het fungicideschema in deze proef bestond uit twee bespuitingen met Signum en een keer met Rudis. Hesen laat zien dat zeker in de onbehandelde veldjes de rassen van Carosem gezonder loof hebben dan Nerac en Cadance.


Er is een duidelijk verschil in gevoeligheid van peenrassen voor schimmelziekten zoals meeldauw en alternaria in het loof.
Er is een duidelijk verschil in gevoeligheid van peenrassen voor schimmelziekten zoals meeldauw en alternaria in het loof. © Haijo Dodde


Verschil in gevoeligheid

Zeker op meeldauw en alternaria doen deze nieuwe rassen het structureel beter dan de standaardrassen, stelt Hesen. 'Het laat zien dat er wel degelijk verschil is tussen rassen voor wat betreft de gevoeligheid voor schimmelziekten. Verder biedt de teelt van sterkere rassen mogelijkheden om het gebruik van fungiciden in peen terug te dringen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer