Peen telen op de Zweedse manier

Bewaarpeen niet in het najaar rooien, maar dan alleen het loof afmaaien en de peen onderdekken met een flinke laag grond. Pas in het voorjaar wordt de peen vervolgens uit de grond gehaald.

Peen+telen+op+de+Zweedse+manier
© Haijo Dodde

Dat is het principe van de Zweedse oogstmethode die dit jaar wordt getest door advies- en onderzoeksorganisatie Delphy op het demoperceel in Rutten dat is aangelegd vanwege de Landelijke Peendag. Het idee van deze teeltmethode, afkomstig uit Zweden, is om de peen op een goedkope en energievriendelijke manier in de grond te bewaren en dus niet in een koelcel.

'Met deze manier van telen en van het bewaren van peen, wordt geanticipeerd op het veranderende klimaat en daarmee de zachtere winters die we kunnen verwachten', meldt teeltadviseur Jan Salomons van Delphy. 'Daarbij gaan we ervan uit dat de peen onder een laag grond van 10 tot 15 centimeter in de winterperiode tot -10 graden Celsius aan vorst kan verdragen.'


Voldoende losse grond

Voor het teeltsysteem wordt de peen gezaaid in bedden van drie rijen met een rijafstand van 45 centimeter. Tussen de bedden moet voldoende losse grond beschikbaar zijn om de peen in het najaar te kunnen onderwerken.

Dat gebeurt met een speciale ploeg. De bedden worden in het voorjaar over volle breedte gerooid. Een borstel in de fronthef van de trekker voor de rooimachine verwijdert de laag losse grond bovenop de peen.


Kwaliteit beoordelen

'Met deze test willen we bekijken wat mogelijk is met deze teeltmethode', vertelt Salomons tijdens de Landelijke Peendag. 'Daarbij is het vooral belangrijk om de kwaliteit van de peen te beoordelen en ook het werk dat nodig is om deze bewaarpeen van het ras Nerac te verwerken voor de afzet. Volgend jaar hopen we meer informatie te hebben over het perspectief van deze manier van telen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer