Redelijke prijzen voor winterpeen in Agrifirm-pool

Agrifirm en de Dutch Carrot Group hebben dit seizoen een gemiddelde verkoopprijs van 103 euro per kist gerealiseerd voor winterpeen van oogst 2019.

Redelijke+prijzen+voor+winterpeen+in+Agrifirm%2Dpool
© Han Reindsen

Agrifirm omschrijft de afzet van winterpeen van oogstjaar 2019 als moeizaam met veel kwaliteitsproblemen. Volgens de coöperatie heeft de pool voor winterpeen met een prijs van gemiddeld 103 euro per kist ofwel bijna 18 cent per getarreerde kilo in een moeilijke markt goed gepresteerd.

Met premies voor kwaliteit en voor bewaring meegerekend liep de prijs voor goede peen op tot 124 euro per kist. Dit zijn prijzen die in de markt door veel vrije telers niet zijn gerealiseerd, stelt Agrifirm. Het groeiseizoen in 2019 was ook voor winterpeen warm en droog en daarna veroorzaakte de natte herfst een lastige oogst met veel grond in de peenkisten.


Kwaliteitsproblemen in de bewaring

Door de vele neerslag waren ruggen dichtgeslagen. Dat zorgde voor grote problemen met phytophthorarot en in de lange bewaring kwamen daar ook zwarte vlekken bij. De pool kwam in januari uit op een gemiddelde tarrering van 588 kilo per kist. Later in het seizoen gingen er door kwaliteitsvermindering alsnog veel kilo's verloren.


Over de markt meldt Agrifirm verder dat de vraag naar grove peen als gevolg van de coronacrisis wegviel, maar dat de vraag naar fijne peen voor de supermarkten toen juist aantrok. Algemeen kenmerkte de markt zich door weinig stemming en lage prijzen.

Na maart werd de prijsvorming vriendelijker voor kwalitatief goede peen. Maar daarvan hebben maar weinig telers nog kunnen profiteren, aldus Agrifirm. Ondanks een tegenvallende vraag werd afgelopen seizoen wel peen geëxporteerd naar Oost-Europa en België en in minder mate ook naar Duitsland en Engeland.


Ketensamenwerking

De redelijke poolprijs voor winterpeen in vergelijking met bijvoorbeeld de beursnoteringen is volgens Agrifirm te danken aan de ketensamenwerking in de pool via de Dutch Carrot Group. In de afzet heeft de Dutch Carrot Group zich vrijwel volledig gericht op verpakte peen voor Nederlandse en buitenlandse supermarkten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer