Grote+verschillen+kiemkracht+bij+zaaizaad+peen
Nieuws
© Haijo Dodde

Grote verschillen kiemkracht bij zaaizaad peen

Partijen zaaizaad van verschillende herkomsten voor de teelt van B-peen laten grote verschillen zien wat betreft kiemkracht en veldopkomst.

Dat blijkt uit een boerenrassendemo die door Delphy is aangelegd in samenwerking met de Peenacademie in Flevoland. Tijdens de Landelijke Peendag woensdag in Rutten gaf Jan Salomons van Delphy een korte toelichting op de eerste bevindingen. 'Vanuit de praktijk zijn er regelmatig twijfels over de kiemkracht van partijen zaaizaad. Deze demo moet daarvoor wat duidelijkheid geven.'

Doel van de demo is beoordelen in hoeverre kiemkracht en veldopkomst rasafhankelijk zijn. Daarvoor zijn negentien partijen zaaizaad van in totaal acht rassen van verschillende herkomsten met elkaar vergeleken op een demoveld en gezaaid onder dezelfde omstandigheden. Van elke partij is in een laboratorium de kiemkracht bepaald en later op het demoveld de opkomstpercentage.


Kieming in laboratorium

Op een sheet in het veld laat Salomons de resultaten zien van het kiempercentage na vier dagen en na veertien dagen onder laboratiumomstandigheden. Na vier dagen varieert het percentage kieming van de verschillende zaadpartijen van 25 tot 95 procent. Deze variatie is bij de vastgestelde kieming na veertien dagen met 80 tot 95 procent minder groot.

De veldopkomst is 47 dagen na inzaai beoordeeld en uitgedrukt in opkomstpercentages. De twee slechtst presterende zaadpartijen, allebei van het ras Nerac, scoren een opkomst van net iets meer dan 40 procent.


Eerste resultaten van de Boerenrassendemo van Delphy om te bekijken of er in peen een verband is tussen rassenkeuze en kiemkracht en veldopkomst.
Eerste resultaten van de Boerenrassendemo van Delphy om te bekijken of er in peen een verband is tussen rassenkeuze en kiemkracht en veldopkomst. © Haijo Dodde

Opvallend is dat van deze zaadpartijen het aandeel gekiemde zaden in het laboratorium juist uitstekend was. Een object met zaaizaad van het ras Deep Purple heeft met bijna 90 procent de hoogste veldopkomst.


Demo herhalen

'Op basis van deze eerste resultaten is nog weinig te zeggen over een verband tussen een ras en een tegenvallende opkomst van de peen', verklaart Salomons. 'We volgen in deze demo onder meer negen partijen zaaizaad van het standaardras Nerac en ook daarvan zijn de verschillen groot. Dat kan afhangen van de lotnummers, de zaadbehandeling of de coating. Komende jaren herhalen we deze demo om meer grip te krijgen op een betere kiemkracht en veldopkomst.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer