Nieuwe+autonome+voerrobot+van+Kuhn+heet+Aura
Nieuws
© Kuhn

Nieuwe autonome voerrobot van Kuhn heet Aura

Kuhn komt met een autonome voerrobot, genaamd Aura. Deze rijdt zelf naar de sleufsilo, laadt zichzelf met een frees en lost het voer gemengd voor het voerhek. Behalve het voer wegen veegt hij het voer ook richting voerhek.

De Aura-voerrobot weegt 6,2 ton en rijdt maximaal 7 kilometer per uur. Doseren van het voeren gaat met 2 kilometer per uur. Navigeren gaat via RTK-gps, Lidar en odometrie zonder dat er geleiding van draad of rail nodig is rondom gebouwen. Alle vier wielen zijn aangedreven en gestuurd, ook in hondengang.

Opvallend is de opvoerband en smalle frees. Deze is met een sideshift van links naar rechts van de Aura te bewegen. Door de kleine breedte vraagt het frezen weinig vermogen van de hybrideaandrijving met 42 kilowatt sterke dieselmotor. In de mengkuip van 3 kuub staan twee verticale mengvijzels.


Testen in Frankrijk

De pilotfasen en de laatste testen vinden eind dit jaar in Frankrijk plaats. Halverwege 2021 worden de eerste Aura's in uitsluitend Frankrijk bij veehouders ingezet. Frankrijk is een van de landen waar het gebruik van robots in de landbouw (melken en voeren) tot de hoogste van Europa behoort. Het doel is om de Aura geleidelijk te introduceren in landen waar boeren ervaring hebben opgedaan op het gebied van robotica.

Kuhn zal op basis van feedback van de Franse markt de Aura internationaal introduceren. Volgens de huidige schattingen zijn de eerste internationale leveringen mogelijk vanaf eind 2023, begin 2024.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer