Vondst+van+tomatenvirus+in+Duitsland
Nieuws
© Han Reindsen

Vondst van tomatenvirus in Duitsland

Op een biologisch tomatenbedrijf in de Duitse regio Brandenburg is Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) gevonden. Dit meldt het Julius Kühn-Institut in Braunschweig.

Het besmette ras San Marzano teelt de Duitse kweker in folietunnelkassen. De planten hadden niet de bekende bladsymptomen van ToBRFV, maar de vruchten vertoonden wel verkleuringen die voor het virus karakteristiek zijn. Uit verder onderzoek blijkt dat op aubergine- en tomatenplanten in de onmiddellijke nabijheid het virus niet aanwezig is.


De infectie is afkomstig van zaad dat vanuit een andere lidstaat van de Europese Unie (EU) in Duitsland is geïmporteerd. De autoriteiten gaan na of andere zaden uit dezelfde levering ook zijn aangetast. Het is de eerste vondst van ToBRFV in de Bondsrepubliek sinds 2018, toen het tomatenvirus werd aangetroffen in Noordrijn-Westfalen.


Polen

In Polen is een besmetting van maart dit jaar herleid tot zaad uit Peru dat via Nederland de EU is binnengekomen. Ongeveer 120 andere Poolse bedrijven die hetzelfde zaad hebben ontvangen, zijn eveneens getest. Hier werden geen sporen van ToBRFV aangetroffen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer