EU+laat+uitgangsmateriaal+intensief+testen+op+ToBRFV
Nieuws
© Arjen Vos

EU laat uitgangsmateriaal intensief testen op ToBRFV

De Europese Commissie legt voor de bestrijding van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) meer focus op het testen van het uitgangsmateriaal voor de teelt van tomaten.

Onlangs heeft de Europese Commissie hiervoor een nieuw uitvoeringsbesluit gepubliceerd. Daarin is bepaald dat minimaal 20 procent van het ingevoerde tomatenzaad en de voor opplant bestemde tomatenplanten moet worden gecontroleerd. Dit gebeurt voorlopig met een Elisa-toets omdat materiaal voor de snellere PCR-testen vanwege corona minder beschikbaar zijn.


De verordening die de Europese Commissie hierover heeft opgesteld, is sinds 15 augustus van kracht en van toepassing tot 31 mei 2022. De bemonstering van ingevoerde zaden en plantmateriaal wordt gezien als aanvulling op bemonstering voor de materiële controles. Van de lidstaten verwacht de Europese Commissie dat ze de bemonstering voor ToBRFV vastleggen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer